ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ


Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
ΕΜΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΠΛΕΟΝ
ΜΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΟΠΟΤΕ


Πλήθος εκδηλώσεων θα πραγματοποιήσουν οι Ελληνικές αρχές στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με τις ομογενειακές οργανώσεις, για τον εορτασμό των δυόμιση χιλιάδων χρόνων από την διεξαγωγή της Μάχης του Μαραθώνα.
Την ίδια στιγμή ο Ελληνο-αμερικανός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης και ο Αμερικανός βουλευτής Τζέιμς Μαγκάβερν κατέθεσαν ψήφισμα στο Κογκρέσο για την σπουδαιότητα της Μάχης του Μαραθώνα στην εξέλιξη του Δυτικού Πολιτισμού.
Με αφορμή την φετινή επέτειο η Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον σε συνεργασία με την Ελληνο-αμερικανική κοινότητα αλλά και οργανισμούς των ΗΠΑ έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων για τον μήνα Οκτώβριο με αποκορύφωμα την διεξαγωγή «Μαραθώνιου» αγώνα δρόμου στις 31 του μηνός, την ίδια ημέρα που θα πραγματοποιείται και ο κλασσικός μαραθώνιος στην Αθήνα.
Η ιδέα του Μαραθώνιου, και πιο συγκεκριμένα η ιδέα της «ευγενούς άμιλλας» που αντιπροσωπεύει ο ελληνικός κλασικός αθλητισμός, ενέπνευσε και εμπνέει τους Αμερικανούς και τους Ελληνο-αμερικανούς σε διάφορα επίπεδα και με πολλές εκφάνσεις για αυτό κάθε χρόνο η επέτειος του Μαραθωνίου τιμάται με πληθώρα εκδηλώσεων σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ.
Στο «Μαραθώνιο» της Ουάσινγκτον πρωτεύοντα ρόλο θα έχει το Σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών από όπου θα προέρχονται κυρίως οι αθλητές που θα λάβουν μέρος. Το έπαθλο για τους νικητές και εδώ όπως και στην Αθήνα θα είναι ένα κλαδί ελιάς.
Παράλληλα, μεγαλύτερη ομογενειακή οργάνωση, η ΑΧΕΠΑ, έχει διοργανώσει ταξίδι στην Ελλάδα για την αποστολή ενός μεγάλου αριθμού Ελληνο-αμερικανών που θα συμμετέχουν στον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες εκδηλώσεις στην Ουάσινγκτον, στις 12 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Georgetown διάλεξη με θέμα τη Μάχη του Μαραθώνα από τον καθηγητή Πίτερ Κρεντζ. Στην συγκεκριμένη διάλεξη συζητήθηκε η ιστορική υπόσταση του Αθηναίου στρατιώτη Φειδιππίδη, ο οποίος σύμφωνα με τον μύθο μπήκε τρέχοντας στο χώρο που διεξαγόταν η Συνέλευση της Βουλής των Αθηναίων και αφού φώναξε "Νενικήκαμεν" έπεσε νεκρός από την εξάντληση.
Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, σε συνεργασία με εκπαιδευτικές οργανώσεις της Ουάσινγκτον, έχει προγραμματίσει για τις 22 Οκτωβρίου εκδήλωση για την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με την σπουδαιότητα της ιστορικής αυτής μάχης. Ο Θ. Σπυρόπουλος συντονιστής του ΣΑΕ για την περιφέρεια των ΗΠΑ αναφέρει σχετικά στην ιστοσελίδα του οργανισμού «Η νικηφόρα μάχη του Μαραθώνα ήταν καθοριστική για τη διάσωση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και την λαμπρή εξέλιξη του ελληνικού κλασσικού πολιτισμού κρίνοντας την τύχη του παγκόσμιου πολιτισμού και ιστορίας».
Από τις 26 έως τις 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το Euro Kids Festival όπου για τέσσερις ημέρες η Ορχήστρα των Χρωμάτων της Μουσικής με την συμμετοχή της υψιφώνου Μαρίας Διαμαντή και του τενόρου Δημήτρη Ηλία θα παρουσιάζουν την ιστορία της Μάχης του Μαραθώνα μέσα από τραγούδια, ιστορίες και φωτογραφικό υλικό.
Σε ειδική τελετή στο χώρο της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσινγκτον παρουσία του Πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη και άλλων ομογενών, την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, θα τιμηθεί η άφιξη της Φλόγας του Μαραθωνίου στην Αμερικανική πρωτεύουσα, ενώ θα γίνει και η παρουσίαση των στεφάνων που θα δοθούν στους νικητές του Μαραθωνίου της Ουάσινγκτον.
Διάλεξη με θέμα «Μαραθώνας: πως μια νίκη άλλαξε τον Δυτικό Πολιτισμό» με ομιλητή των καθηγητή Ρίτσαρντ Μπίλιους θα πραγματοποιηθεί στις 29 Οκτωβρίου, ενώ την ίδια ημέρα αλλά και την επόμενη η Ελλάδα θα είναι τιμώμενη χώρα σε έκθεση για την ευεξία και την καλή φυσική κατάσταση (Fitness EXPO) που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον. Την συγκεκριμένη έκθεση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Δημήτρης Κυριακίδης, επίσημος αντιπρόσωπος της κοινότητας του Μαραθώνα και γιός του Στυλιανού Κυριακίδη που ήταν νικητής του Μαραθωνίου της Βοστόνης το 1946.
Η ελληνική υπηρεσία της ΦτΑ θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις και θα παρουσιάσει στην συνέχεια ρεπορτάζ με φωτογραφικό υλικό, βίντεο και τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More