ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

1η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΔΑ 2010 ΣΤΟΝ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ



Με επιτυχία οι εκδηλώσεις που διοργανωθήκαν στο Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου





Το Αλεξάνδρειο άνοιξε τις πύλες του στους μαθητές που έμαθαν μέσα από το παιχνίδι την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και με εκατοντάδες μαθητές των Γυμνασίων της Πιερίας να μαθαίνουν μέσα από βιωματικά δρώμενα την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Μαΐου 2010, στο χώρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο Λιτόχωρο, η 1η Αλεξανδρειάδα 2010.

Τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Πιερίας, το Γραφείο Πολιτισμού της Β/θμιας Εκπαίδευσης, ο Δήμος Λιτοχώρου και το Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου, στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος, που προσφέρθηκε για ένα διαφορετικό μάθημα, στο οποίο αναβίωσε μέσα από σχέδια εργασίας και παιχνίδια των μαθητών ένα κομμάτι της ζωής των αρχαίων Μακεδόνων. Οι μαθητές διδάχθηκαν την ιστορία της Μακεδονικής Δυναστείας και του μεγάλου Έλληνα στρατηλάτη, καθώς το Αλεξάνδρειο άνοιξε τις πύλες του στα παιδιά των σχολείων της Πιερίας, με γνώμονα η εκδήλωση να γίνει θεσμός για τα επόμενα χρόνια.

Στον χαιρετισμό του ο Νομάρχης Πιερίας και πρόεδρος του Εκτελεστικής Γραμματείας του Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μ. Αλεξάνδρου Γιώργος Παπαστεργίου, κηρύσσοντας και την έναρξη της 1ης Αλεξανδρειάδας, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στη νέα σελίδα που άνοιξε για το Αλεξάνδρειο Ίδρυμα. «Σήμερα ανοίγουν ουσιαστικά οι πύλες του Αλεξάνδρειου Ιδρύματος για όλους τους μαθητές της Ελλάδας και για όλους τους μαθητές του κόσμου, για να δείξουμε και να αναδείξουμε αυτό που έχουμε υποχρέωση, τη σημαντική ιστορία μας, με γνώμονα την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νομάρχης.

Ο Δήμαρχος Λιτοχώρου και αντιπρόεδρος του Αλεξάνδρειου Ιδρύματος Σάκης Τσιφοδήμος συνεχάρη τους διοργανωτές και αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η πραγματοποίηση εκδηλώσεων στο Αλεξάνδρειο αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται για την αναβάθμιση της λειτουργίας του. Από την πλευρά του, ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Οικονομίκος σημείωσε ότι μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές το Αλεξάνδρειο αποκτά ζωή, με στόχο, όπως είπε, να μαθαίνουμε για την ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι και τα σημερινά χρόνια διατρανώνοντας σε όλους μας ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική.
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Ιωάννης Τσιμερίκας αναφέρθηκε στη σημασία της βιωματικής μάθησης και τόνισε ότι στόχος είναι η Αλεξανδρειάδα να καταστεί θεσμός και να διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Αλεξάνδρειο Ίδρυμα. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης Γιώργος Χατζηκώστας, ο οποίος τόνισε ότι μέσα από την εκδήλωση το κτίριο παίρνει ζωή και κάλεσε τους μαθητές να είναι περήφανοι που κατάγονται από τη Μακεδονία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την έλευση των Ιππέων και την έπαρση των σημαιών της Ελλάδας και της αρχαίας Μακεδονίας. Στη συνέχεια του προγράμματος, η ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης, υπό τη Διεύθυνση του Παναγιώτη Λιμπανοβνού ερμήνευσε έργα Ελλήνων συνθετών, όπως του Γιάννη Μαρκόπουλου και του Μάνου Χατζιδάκι. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με την ανάγνωση ενός «μακεδονικού παραμυθιού» που συνέγραψε και αφηγήθηκε ο καθηγητής Θανάσης Μπίντας και το διήγημα του Α. Καρκαβίτσα «Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος» που αφηγήθηκε ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Οικονομίκος.

Ακολούθησε το πρόγραμμα για τους μαθητές που περιελάμβανε ζωγραφική σε πιθάρια με ελεύθερο θέμα που οι μαθητές εμπνεύστηκαν από τις αφηγήσεις για τη ζωή των αρχαίων Μακεδόνων, αλλά και με την κατασκευή στεφανιών από φύλλα βελανιδιάς και σαρισσών τις οποίες οι μαθητές τοποθέτησαν στο χώρο. Τα σχέδια εργασίας εκπόνησαν οι καθηγήτριες του 2ου ΕΠΑΛ Θεοδώρα Βάσου και Λίτσα Χότζα. Επίσης, μαθητές του Γυμνασίου Κάτω Μηλιάς διάβασαν κείμενα για τον Μ. Αλέξανδρο που επιμελήθηκε η φιλόλογος Ευαγγελία Κανάλη και ακολούθησε το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, στο οποίο οι μαθητές «ακολούθησαν» την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τον σχεδιασμό του παιχνιδιού είχε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων με υπεύθυνη την φιλόλογο Φανή Τσιλακοπούλου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χορούς της Μακεδονίας που χόρεψαν τα μέλη του Χορευτικού Ομίλου Κατερίνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού Κατερίνης προχώρησαν σε δεντροφύτευση, με δέντρα που τοποθετήθηκαν στο σχήμα του δεκαεξάκτινου αστερίου. Τη χρηματοδότηση της δεντροφύτευσης έκαναν Έλληνες ομογενείς από τις Η.Π.Α. από το Σύλλογο «Plant Your Roots in Greece» θέλοντας να ενισχύσουν τη λειτουργία του Αλεξάνδρειου Ιδρύματος και να συμβάλλουν στο έργο που επιτελεί.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις της Αλεξανδρειάδας λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας με θέμα του Καλάς, που επισκέφθηκαν οι μαθητές, με ξεναγούς την Αικατερίνη Χρυσαργύρη και τον Αρχιμανδρίτη π. Ιωακείμ Οικονομίκο.

Τις εκδηλώσεις στήριξαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, ο Δήμος Κατερίνης, η ΔΕΥΑ Κατερίνης, το Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης, η Αντιδημαρχία Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Κατερίνης, ο Δήμος Δίου, η ΕΛΜΕ Νομού Πιερίας, το Περιφερειακό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού Κατερίνης, ο Ιππικός Όμιλος Πιερίας και ο Χορευτικός Όμιλος Κατερίνης, με χορηγό επικοινωνίας το Ράδιο Ενημέρωση 92.2 FM.

Τον συντονισμό του προγράμματος είχε η Υπεύθυνη Γραφείου Πολιτισμού Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Πιερίας Μιράντα Παππά και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου Χαράλαμπος Ζαπουνίδης. Τη ροή των δρώμενων κάλυψε αφηγηματικά ο δημοσιογράφος Περικλής Χατζηγιάννης.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More