ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!


ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΑΥΤΗ Η Ε.Ε ΠΑΛΙ ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΠΟΥΝ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΣ ΤΗΝ ΔΕΧΘΟΥΜΕ.
ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΔΡΑΧΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ(ΑΣ ΒΑΛΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ) ΤΟΤΕ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΙΟ ΑΝΕΤΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑ
Ως “κρατική” και όχι ως “μακεδονική” προσδιορίζεται η γλώσσα της ΠΓΔΜ σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι επικεφαλής της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ στα Σκόπια. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αντέδρασε με ρηματική διακοίνωση.
Ο εκπρόσωπος τύπου της αποστολής του ΟΑΣΕ στα Σκόπια Eberhard Laue δήλωσε ότι “πρόκειται για την κοινή θέση των αποστολών και δεν θα διερευνήσω το λόγο για τον οποίο χρησιμοποιείται ο όρος κρατική γλώσσα. Αυτό συζητήθηκε με τους άλλους υπογράφοντες της ανακοίνωσης, οι οποίοι δεν θα την είχαν υπογράψει εάν δεν συμφωνούσαν με αυτόν τον όρο”.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της ΠΓΔΜ “Νόβα Μακεντόνια”, πηγές από την αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ ανέφεραν ότι υποστηρίζουν τη στάση του ΟΑΣΕ. Πηγές από την αμερικανική πρεσβεία στην ΠΓΔΜ, απαντώντας στην ερώτηση για ποιον λόγο δεν χρησιμοποιήθηκε ο όρος “μακεδονική γλώσσα”, ανέφεραν: “Οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τη Μακεδονία υπό το συνταγματικό της όνομα, αλλά αυτό δεν το έχουν κάνει όλα τα μέλη της Ε.Ε., του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ”. Διπλωματικές πηγές υπενθυμίζουν ότι ο πρώην ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Σ. Κερίμ (ο οποίος προήδρευε στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ) σε συνέντευξή του σε περιοδικό των Σκοπίων είχε υποστηρίξει ότι το όνομα “State of Macedonia” (“Κράτος της Μακεδονίας”) αποτελεί αμερικανική πρόταση για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η οποία δεν γίνεται αποδεκτή από την Αθήνα, που επιμένει σε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Μεγαλύτερη εμπλοκή της Ε.Ε.
Χθες πραγματοποίησε επίσκεψη στα Σκόπια ο φιλανδός Υπουργός Εξωτερικών Αλεξάνταρ Στουμπ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης εμπλοκής της Ε.Ε. στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, για να λυθεί “το συντομότερο δυνατό”. Αναφέρθηκε ειδικά στην εαρινή σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. τον Μάρτιο, όταν -κατά την εκτίμησή του- θα τεθεί εκ νέου ζήτημα ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Α. Μιλόσοσκι υποστήριξε ότι υπάρχει έλλειψη βούλησης εκ μέρους της Ελλάδας και ότι τα Σκόπια είναι έτοιμα “για συμβιβαστική λύση, η οποία δεν θα αγγίζει την εθνική αξιοπρέπεια, ταυτότητα και γλώσσα, καθώς και το κυρίαρχο δικαίωμα” των πολιτών της ΠΓΔΜ να εγκρίνουν το όνομα που θα συμφωνηθεί (με δημοψήφισμα).

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More