ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΧΡΥΣΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΣΤΗΝ ΒΕΡΓΙΝΑ

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΒΕΡΓΙΝΑ


Στον Ηρακλή, νόθο γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Περσίδας Βαρσίνης, ανήκει κατά πάσα πιθανότητα το χρυσό στεφάνι του ανέλπιστου ευρήματος, που εντοπίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα.

Το ανακοίνωσε στην κατάμεστη αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της ανασκαφής, Χρυσούλα Παλιαδέλη. Η ίδια κατέληξε στο συμπέρασμα πως πρόκειται για την ταφή ενός από τους δύο γιους του Μεγάλου Αλεξάνδρου (του Ηρακλή ή του Αλεξάνδρου του Δ΄), με περισσότερες πιθανότητες να πρόκειται για τον πρώτο, συνεκτιμώντας τα ευρήματα και συνδυάζοντάς τα με την ενδελεχή αρχαιολογική έρευνα, αλλά και τα στοιχεία που προέκυψαν από διεπιστημονική, στο επτάμηνο, που μεσολάβησε από τον εντοπισμό του ευρήματος.

Το ολόχρυσο στεφάνι - σαφές δείγμα «βασιλικού νεκρού» - εντοπίστηκε στις 27 του περασμένου Αυγούστου στο Βορειοανατολικό τμήμα του πυθμένα ορύγματος, στον ευρύτερο χώρο της αγοράς της Βεργίνας, δίπλα στο ιερό της Εύκλειας. Επρόκειτο για το πρώτο ταφικό εύρημα, που εντοπίστηκε στις Αιγές -εκτός του νεκροταφείου και της μεγάλης Τούμπας των βασιλικών τάφων- και μάλιστα, στο χώρο της αρχαίας αγοράς κοντά στην Εύκλειας, το πολιτικό κέντρο της αρχαίας πόλης. Το ολόχρυσο στεφάνι εντοπίστηκε μέσα σε χάλκινο αγγείο (κύστη), μέσα στο οποίο υπήρχε δεύτερο χρυσό αγγείο (υδρία) ύψους 26 και διαμέτρου 38,5 εκατοστών.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More