ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΚΡΙΣΗ

Mόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό, των προαπαιτούμενων δηλαδή των δανειστών μας για την συνέχιση της στήριξης προς τη χώρα μας, στο Βερολίνο εξακολουθεί να υπάρχει μία σύγχυση αναφορικά με την «διαχείριση» του ελληνικού ζητήματος. 
Μπορεί η γερμανική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να πιέζει για συνέχιση της γραμμής της λιτότητας και της τήρησης των συμφωνηθέντων, αλλά πλέον επιφανείς παράγοντες της αγοράς, αναλυτές, ακόμα και σύμβουλοι της κυβέρνησης, απευθύνουν εκκλήσεις για νέες πιστώσεις προς τη χώρα μας.
 Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κυρίου Κουρτ Λάουκ, συμβούλου της Καγκελαρίου Μέρκελ, ο οποίος σημειώνει πως μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι «σχεδόν αναπόφευκτη». 
Αναγνωρίζει βέβαια πως μια νέα διαγραφή ελληνικού χρέους θα ήταν «οδυνηρή» για τους πιστωτές μας, αλλά τονίζει πως ακόμα πιο επικίνδυνη είναι «η λύση απλώς να αυξάνουμε, να επεκτείνουμε ή να συγκαλύπτουμε περαιτέρω τους κινδύνους περαιτέρω εγγύησης του χρέους της Ελλάδας». 
Ακόμα περισσότερο δηλώνει ευθέως πως η πολιτική της λιτότητας στην ελληνική περίπτωση αποδεικνύεται αντιπαραγωγική, ενώ για την περιβόητη πλέον έκθεση της τρόικας λέει ότι «τείνει να καταντήσει φάρσα». 
Την ίδια γραμμή ακολουθεί και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Ντάβιντ Φόλκερτς-Λαντάου, ο οποίος προτείνει να δοθεί νέα οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, παρά το ότι η Γερμανία αποκλείει ως τώρα τη χρηματοδότηση των υπερχρεωμένων χωρών πέραν του συμφωνηθέντων ορίων! 
Συγκεκριμένα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ, σε ερώτημα εάν η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα νέο σχέδιο ευρωπαϊκής βοήθειας, απάντησε:
 «Εάν επιθυμούμε να διατηρήσουμε το ευρώ υπό την παρούσα μορφή του, τότε η απάντηση είναι ναι». 
Και ξεκαθάρισε πως εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιμένουν να αρνούνται το σενάριο μίας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τότε σύντομα θα πρέπει να χορηγήσουν στην Ελλάδα νέες πιστώσεις». 
Όσον αφορά στις αξιώσεις της τρόικας, δήλωσε ότι αυτές «έχουν φθάσει στα όρια του τι μπορεί να γίνει πολιτικά ανεκτό στην Ελλάδα»! 
έγκριση ενός τρίτου πακέτου στήριξης, το οποίο μάλιστα δεν θα είναι το τελευταίο, θεωρεί το πιο πιθανό σενάριο για την Ελλάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ. 
«Οι διεθνείς δανειστές δεν θέλουν να ρισκάρουν μια ανοιχτή χρεοκοπία της Ελλάδας. 
Αυτό σημαίνει ότι η επικρατέστερη εκδοχή είναι αυτή ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας και πιστεύω ότι αυτό δεν θα είναι το τελευταίο», δήλωσε μιλώντας στο ελληνικό τμήμα της Deutsche Welle. 
Αμετανόητος παραμένει ο Σόιμπλε ο οποίος επιμένει στη «σκληρή γραμμή» έναντι της Ελλάδας και συνολικά έναντι των υπερχρεωμένων χωρών. 
Μιλώντας στο Reuters δήλωσε ότι για την Ελλάδα «είναι σημαντικό να ανακτήσει την αξιοπιστία της» επαναλαμβάνοντας ότι «τα συμφωνηθέντα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν» αφού σε αυτό το πεδίο «υπήρξαν καθυστερήσεις».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More