ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΑ ΜΕΤΑΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Έχει προκαλέσει σοκ η μελέτη των Γάλλων επιστημόνων που μας είπε αυτό που… υποψιαζόμασταν: 
Ότι το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι (της Μονσάντο) προκαλεί καρκίνο. 
Ε, το ξέρατε ότι τα μεταλλαγμένα είναι θάνατος. 
Τι θα λέγατε τώρα αν μαθαίνατε ότι τρώτε μεταλλαγμένα με το… τσουβάλι; 
Μην αρχίσετε να ψάχνετε τις ετικέτες από τα τρόφιμα που έχετε στα ντουλάπια. 
Είναι ήδη πολύ αργά. 
Και τα έχετε φάει και θα συνεχίσετε να τα τρώτε. 
Γιατί, όπως αποκαλύπτει σήμερα η iTabloid και η Μονσάντο (Monsanto) και άλλες εταιρείες φέρνουν στη χώρα μας μεταλλαγμένα τρόφιμα. 
Όμως, αφού η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει την εισαγωγή τους στην Ελλάδα, πώς γίνεται αυτό; Και πώς φτάνουν στα τραπέζια μας; 
Δια της πλαγίας οδού. 
Συγκεκριμένα, η Μονσάντο στέλνει στην ελληνική αγορά από το 1996 εκατοντάδες τόνους γενετικά μεταλλαγμένης σόγιας. 
Η σόγια αυτή θα γίνει ζωοτροφή (κατά 80%), για την κτηνοτροφία, με τη μορφή σογιέλαιου, σογιάλευρου ή λεκιθίνης θα περάσει στα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, και από έκει -μαζί με τα κρεατικά και τα γαλακτοκομικά είδη της κτηνοτροφίας- θα φτάσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στα τραπέζια μας. 
Έτσι, μεταλλαγμένα τρώμε σε περισσότερο από το 70% των συσκευασμένων τροφίμων καθημερινής κατανάλωσης: Μαργαρίνες, σάλτσες, παγωτά, παιδικές τροφές, ζαχαρωτά, τσιπς, κονσέρβες όλων των ειδών, ροφήματα, ζυμαρικά κ.λπ. 
Στις 14.12.1998, η τότε αρμόδια υπουργός, Βάσω Παπανδρέου, είχε παραδεχτεί ότι ο οποιοσδήποτε έλεγχος (και πολύ περισσότερο η σήμανση) των φορτίων και των τροφίμων που περιέχουν βιοτεχνολογικά προϊόντα είναι πρακτικά ανύπαρκτος στη χώρα μας. 
Πριν τις εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων σόγιας, η Μονσάντο ήταν γνωστή στην Ελλάδα -εδώ και 20 χρόνια- για τα “αποτελεσματικά” φυτοφάρμακά της, ιδίως για το Roundup. 
 Η δε Μονσάντο, έχει κάνει και πειραματικές καλλιέργειες βαμβακιού και καλαμποκιού (ΜΟΝ810) στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λάρισα και την Καρδίτσα, τη δεκαετία του ’90. Δείγματα ζωοτροφής των εταιρειών ΔΕΛΤΑ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΜΕΒΓΑΛ και ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ βρέθηκαν θετικά στα μεταλλαγμένα όπως έδειξαν τυχαίοι, δειγματοληπτικοί έλεγχοι της Greenpeace. 
 Το σημερινό σκάνδαλο Και τι κάνει τα μεταλλαγμένα και δη της Μονσάντο τόσο… επίκαιρα; Μα φυσικά, η γαλλική μελέτη, βάσει της οποίας το μεταλλαγμένο καλαμπόκι προκαλεί καρκινογενέσεις.
 “Η δημοσιοποίηση της μελέτης των Γάλλων ερευνητών που αμφισβητεί σοβαρά ότι το γενικά τροποποιημένο καλαμπόκι ΝΚ603 είναι μακροπρόθεσμα αβλαβές, οδήγησε στην παραπομπή της υπόθεσης στην υπηρεσία υγειονομικής ασφάλειας και την ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας των τροφίμων (EFSA)”, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό, σε ομιλία του στην Ντιζόν. 
“Ζήτησα μια γρήγορη διαδικασία, που θα ολοκληρωθεί εντός μερικών εβδομάδων και θα επιτρέψει να επαληθευτεί η επιστημονική εγκυρότητα αυτής της μελέτης”, πρόσθεσε. 
Αν τα αποτελέσματα είναι καθοριστικά, ο Στεφάν Λε Φολ (ο υπουργός Γεωργίας) θα υποστηρίξει την απαγόρευση αυτών των γενετικά τροποιημένων ειδών σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, διαβεβαίωσε. Παρίσι και Βρυξέλλες κάλεσαν την Τετάρτη τις υγειονομικές αρχές τους να εξετάσουν αυτήν την μελέτη που υποστηρίζει ότι παρατηρήθηκαν μεγάλοι όγκοι – το μέγεθός τους συγκρίνεται με μπαλάκι του πινγκ-πονγκ – σε ποντικούς που τρέφονταν με γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της εταιρείας Monsanto το οποίο εισάγεται στην Ευρώπη. 
 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι παγώνει την εξέταση του αιτήματος της Monsanto να της ανανεωθεί η έγκριση για το ΜΟΝ 810, μια άλλη ποικιλία γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, εν αναμονή της απόφασης που θα λάβει η EFSA αναφορικά με την επίμαχη έρευνα. 
Το MON 810 είναι ένα από τα δύο γενετικά τροποποιημένα είδη που επιτρέπεται να καλλιεργούνται στην Ευρώπη. 
Το άλλο είναι μια ποικιλία πατάτας. 
 Η Γαλλία εδώ και μήνες δίνει μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να απαγορευτούν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. 
“Τα θέματα υγείας επανέρχονται σε πρώτο πλάνο και επιβάλλεται να διακοπεί η εισαγωγή καλαμποκιού ΝΚ 603 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την προστασία ανθρώπων και ζώων. Πέρα από αυτό όμως πρέπει να επανεξεταστεί στο σύνολό της η ευρωπαϊκή πολιτική, η έγκριση καλλιέργειας και κυκλοφορίας εισαγόμενων γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και κυρίως δημητριακών”, τονίζει σε ανακοίνωσή του το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα. 
Έρευνα σοκ για το μεταλλαγμένο καλαμπόκι. 
Σύμφωνα με έρευνα που διήρκεσε μεγάλο χρονικό διάστημα στο γαλλικό πανεπιστήμιο της Καν, το γενετικά τροποιημένο καλαμπόκι κρίθηκε καρκινογόνο, προκαλώντας μέχρι και πρόωρο θάνατο σε πειραματόζωα. 
Η έρευνα διεξήχθη για δύο χρόνια στο πανεπιστήμιο της Καν σε διακόσιους αρουραίους με πλήρη μυστικότητα ώστε να μην υπάρξουν παρεμβάσεις από τους λομπίστες της Μονσάντο, αμερικάνικης εταιρείας που εδώ και χρόνια εμπορεύεται διεθνώς γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι. 
 Για πρώτη φορά, ένας γενετικά μεταλλαγμένος καρπός, το καλαμπόκι και ένα ευρέως γνωστό φυτοφάρμακο το Round up αξιολογήθηκαν ολοκληρωμένα για τις επιπτώσεις στην υγεία, σε πολύ μεγαλύτερη διάρκεια χρόνου από τους τρείς μήνες που έχουν έως τα τώρα κάνει κυβερνήσεις και βιομηχανίες. 
Τα αποτελέσματα είναι άκρως ανησυχητικά αφού στα πειραματόζωα παρουσιάστηκαν καρκινογόνοι όγκοι οι οποίοι οδήγησαν πολλα από αυτά σε πρόωρο θάνατο. Κάποια εμφάνισαν ακόμη ηπατικές και νεφρικές παθήσεις, τα δε θηλυκά όγκους του μαστού. Άυξηση των ποσοστών θνησιμότητας στα πειραματόζωα 
 Ο Γάλλος πρωθυπουργός, θορυβημένος, αναγνώρισε τη σοβαρότητα του θέματος και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 
Οι επιστήμονες είχαν χωρίσει τα πειραματόζωά τους σε τρεις ομάδες. 
Η πρώτη ετρέφετο με το γενετικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Μονσάντο, η δεύτερη με το ίδιο καλαμπόκι ποτισμένο με το Round up και η τρίτη με απλό καλαμπόκι ποτισμένο με το ίδιο φυτοφάρμακο.
 «Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από την κατανάλωση καθενός από τα δύο αυτά προϊόντα προκαλεί μια πιό γρήγορα και επιθετικά στον θάνατο», δήλωσε ο καθηγητής Gilles Eric Seralini. 
Πρόσθεσε, ότι η έρευνα έγινε συγχρόνως και για τα δύο προϊόντα γιατί η Μονσαντο που εμπορεύεται επίσης το Round up έχει μεταλλάξει έτσι τα γεωργικά της προϊόντα ώστε να είναι ανθεκτικά στο φυτοφάρμακο. 
Στη Γαλλία, όπου απαγορεύονται τα μεταλλαγμένα προϊόντα, παρά τις έντονες πιέσεις των υποστηρικτών τους, η έρευνα έχει προκαλέσει σοκ. Ο δε πρωθυπουργός της χώρας Ζαν Μαρκ Ερό αναγνώρισε τη σοβαρότητα του θέματος, σε ευρωπαϊκό μάλιστα επίπεδο.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More