ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ-ΠΑΡΑΣΙΤΟΚΤΟΝΑ


Η χρήση χημικών εντομοκτόνων-παρασιτοκτόνων- μυκητοκτόνων ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ σε ένα σύστημα ενυδρειοπονίας γιατί πέρα από τα βλαβερά μικρόβια-παράσιτα ή έντομα θα εξοντώσει και τα ωφέλιμα βακτήρια (νιτροποιητικά κ.α) αλλά και πολύ πιθανόν τα ψάρια μας.
Παρά το γεγονός ότι και αυτά τα επιβλαβή έντομα/παράσιτα αποτελούν μέρος του μικρού οικοσυστήματος που έχετε φτιάξει, υπάρχουν τρόποι για να απαλλαγείτε από αυτά.
Υπάρχουν κάποια διαλύματα που στόχο έχουν κυρίως να απωθήσουν, παρά να εξοντώσουν τα παράσιτα.
Τα διαλύματα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν στα φύλλα (εσωτερικά-εξωτερικά) του φυτού και να καλυφθεί ολόκληρο το φυτό.
Ακόμη θα πρέπει να εφαρμόζονται όταν δεν υπάρχει έντονο ηλιακό φως, καθώς τα σταγονίδια πάνω στα φύλλα μπορεί να λειτουργήσουν σαν μικροί μεγεθυντικοί φακοί και εστιάζοντας τις ακτίνες του ηλίου να κάψουν το φύλλο.
Επιπλέον καλό είναι να αποφεύγουμε να ψεκάζουμε τα άνθη γιατί τα διαλύματα αυτά είναι ικανά να απωθήσουν τις μέλισσες και έτσι να χρειαστεί να κάνετε την επικονίαση με το χέρι.
ΔΙΑΛΥΜΑ ΣΚΟΡΔΟΥ
Συνταγή 1
Λιώστε 4-5 σκελίδες σκόρδο μέχρι να γίνουν αλοιφή. Βάλτε την αλοιφή σκόρδου σε ένα λίτρο νερό και ανακατέψτε πολύ καλά. Φιλτράρετε με ένα σουρωτήρι και τοποθετήστε το διάλυμα σε ένα ψεκαστήρι.
Συνταγή 2
Βάλτε 4-5 σκελίδες σκόρδο μέσα σε ένα μικρό μπουκάλι (500ml) με ελαιόλαδο και αφήστε το στον ήλιο για 7-12 ημέρες. Διαλύστε 2 κουταλάκια του γλυκού από το διάλυμα με το ελαιόλαδο σε ένα λίτρο νερό. Ανακινείστε πολύ καλά και ψεκάστε. Κατά την διάρκεια του ψεκασμού ανακινείτε το ψεκαστήρι σε τακτά χρονικά διαστήματα για να γίνεται καλύτερη κατανομή του υλικού.


ΔΙΑΛΥΜΑ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ
Διαλύουμε 2-3 κουταλάκια του γλυκού πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό και ανακινούμε καλά πρίν το τοποθετήσουμε στο ψεκαστήρι.

ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ

Για να το χρησιμοποιήσουμε διαλύουμε 1 μέρος εκχυλίσματος τσουκνίδας σε 10 μέρη νερό και το ψεκάζουμε στα φύλλα των φυτών.

ΔΙΑΛΥΜΑ ΜΕΛΑΣΑΣ
Διαλύουμε μία κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό, προσθέτουμε δύο σταγόνες από καθαριστικό πιάτων (κάποιοι προτιμούν πράσινο σαπούνι) και ψεκάζουμε στα φύλλα.

Για το πώς παράγεται το εκχύλισμα τσουκνίδας
Το εκχύλισμα τσουκνίδας είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε προσθέτοντας το σε μικρές ποσότητες στο κρεββάτι ή μπορούμε να φτιάξουμε ένα διάλυμα με το οποίο μπορούμε να ραντίζουμε τα φύλλα καθώς το εκχύλισμα τσουκνίδας λειτουργεί, πέρα από ενισχυτικό της ανάπτυξης των φυτών, και σαν βιολογικό παρασιτοκτόνο.
Ακόμα και όταν το ραντίζουμε στα φύλλα τα φυτά απορροφούν μέρος του εκχυλίσματος οπότε λειτουργεί και σαν βιολογικό λίπασμα. Θέλει προσοχή γιατί υπερβολική ποσότητα σε ένα μικρό σύστημα μπορεί να γίνει τοξική για τα ψάρια.

Παραγωγή:
Μαζεύουμε αρκετή ποσότητα τσουκνίδας (ολόκληρης με τη ρίζα) και την δένουμε ώστε να μπορούμε αργότερα να την αφαιρέσουμε εύκολα. Τοποθετούμε τις τσουκνίδες σε ένα βαρέλι και το γεμίζουμε με νερό. Κλείνουμε το καπάκι και περιμένουμε μία εβδομάδα (Υπάρχει διχογνωμία για το αν πρέπει να βάλουμε αεραντλία ώστε να αερίζεται το διάλυμα ή όχι .) Μετά την μία εβδομάδα ανοίγουμε το καπάκι του βαρελιού(θα μυρίζει πολύ άσχημα!!!) και το νερό θα πρέπει να έχει γίνει καφεπράσινο.
Αυτό το δύσοσμο καφεπράσινο υγρό περιέχει υψηλή συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών.
Για να το χρησιμοποιήσουμε διαλύουμε 1 μέρος εκχυλίσματος τσουκνίδας σε 10 μέρη νερό και το ψεκάζουμε στα φύλλα των φυτών.


και περισσότερες πληροφορίες για την μελάσα
Η μελάσα είναι υγρό ,παχύρευστο, χρώματος καφέ, παράγωγο της επεξεργασίας του ζαχαροκάλαμου/ ζαχαρότευτλου για την παραγωγή ζάχαρης. Περιέχει μεγάλη ποικιλία αλλά και ποσότητα μάκρο- και μίκρο-ιχνοστοιχείων.
Δρα ευνοϊκά τόσο για τα φυτά όσο και για τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς από τους οποίους εξαρτώνται τα φυτά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαλυμένη σε νερό και για το ράντισμα των φύλλων των φυτών.
Διαλύουμε μία κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό, προσθέτουμε δύο σταγόνες από καθαριστικό πιάτων (κάποιοι προτιμούν πράσινο σαπούνι) και ψεκάζουμε στα φύλλα.

Αυτά τα διαλύματα δεν είναι τοξικά ούτε για τα ψάρια μας ούτε και για τα ωφέλιμα βακτήρια και κατ'επέκταση μπορείτε να τα εφαρμόζετε ακόμη και καθημερινά...
Κατά τη γνώμη μου ανώτερο από όλα θεωρώ το διάλυμα μελάσας που και προστατευτικά λειτουργεί και ενισχυτικά για την ανάπτυξη των φυτών μας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More