ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ


Σε κείμενό του με τον τίτλο «Πώς να αγαπάς μια ελληνική χρεοκοπία», ο Πέστον υποστηρίζει ότι υπάρχει μία αστεία πλευρά του καπιταλισμού: να ελπίζουμε ότι η Ελλάδα αύριο θα πτωχεύσει.

Σύμφωνα με τον συντάκτη, μια χρεωκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι θετική εξέλιξη και θα μπορούσε να προέλθει αν η ISDA αποφασίσει ότι το PSI συνιστά «πιστωτικό γεγονός», κάτι που σημαίνει ότι τα CDS θα ενεργοποιηθούν.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το PSI καίτοι μειώνει τα κέρδη των ιδιωτών, συνιστά μια καλή επιλογή. Η ISDA αναφέρει ότι στη θεωρία, η ανταλλαγή των ομολόγων είναι εθελοντική, συνεπώς δεν συνιστά χρεοκοπια.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί αύριο να ανακοινώσει την ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (CAC) αναγκάζοντας το σύνολο των ομολογιούχων να μετάσχουν στην ανταλλαγή.

Εάν τα CDS ενεργοποιηθούν για τα συγκεκριμένα ομόλογα, εκτιμάται ότι θα πρέπει να πληρωθούν συμβόλαια ύψους 3,2 δισ. Ευρώ. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει μεγάλο «πόνο» σε τράπεζες και χρηματοοικονομικά ινστιτούτα που έχουν αγοράσει ή πουλήσει ασφάλιστρα.

Αντιθέτως, αν τα ελληνικά CDS δεν ενεργοποιηθούν, τότε «Χιούστον, μπορεί να έχουμε πρόβλημα».

Το θέμα είναι ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι νιώθουν ότι αναγκάζονται να δεχθούν μια δραματική μείωση στα έσοδά τους, χωρίς δυνατότητα να αποζημιωθούν. Τα συμβόλαια των CDS θα χάσουν την αξία τους.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, εάν το PSI δεν θεωρηθεί χρεοκοπία, πιθανόν θα καταστούν άχρηστα και άνευ αξίας συμβόλαια CDS άνω των 2,7 τρισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ως εκ τούτου, καταλήγει ο συντάκτης, πιθανόν θα πρέπει να προσευχηθείτε για μια ελληνική χρεοκοπία, ώστε να αποφύγουμε πρόσθετους κινδύνους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More