ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΦΙΛΟΣ


Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσαρέσκεια ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πλουσιότερους εταίρους της ευρωζώνης, ιδιαίτερα...
τη Γερμανία. Αλλά δεν είναι όλοι οι Γερμανοί εναντίον των Ελλήνων.
Αυτός είναι ο πρόλογος του άρθρου του Clark Boyd του BBC για έναν Γερμανό που στηρίζει την ελληνική βιομηχανία κρασιού.
Σε μια πεδιάδα 20 μίλια έξω από την Αθήνα, ο Δημήτρης Γεώργας δείχνει τα αμπέλια του, που πρόκειται σύντομα να αποδώσουν καρπούς.
"Είναι έτοιμα. Εάν έχουμε λίγο ήλιο για δύο ή τρεις ημέρες, θα είναι τέλεια».
Η οικογένεια Γεώργα ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια και την παρασκευή οίνου εδώ και γενιές.
Θυμάται πως ο παππούς και ο πατέρας του συνήθιζαν να πουλάνε κρασί από το βαρέλι σε μικρές ταβέρνες στην Αθήνα. Ο Δημήτρης βοηθούσε στο οινοποιείο, όταν ήταν παιδί.
Σήμερα, παρασκευάζει αρκετά διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού και έχει μια επιχείρηση που παράγει περίπου 50.000 μπουκάλια κρασί τον χρόνο - κόκκινα, λευκά, και την ελληνική παραδοσιακή, ρετσίνα.
Όλα τα προϊόντα Γεώργα είναι πιστοποιημένα βιολογικά. Τα κρασιά του, λέει, είναι ιδιαίτερα, όπως και ο ελληνικός λαός.
«Είμαστε διαφορετικοί γιατί σκεπτόμαστε με κάποιο τρόπο, ενεργούμε με κάποιο τρόπο, πίνουμε με κάποιο τρόπο, χορεύουμε με κάποιον τρόπο».
Οι απόψεις του κ. Γεώργα σχετικά με την ποιότητα του ελληνικού κρασιού, και του ελληνικού λαού, είναι ίδιες με αυτές ενός πρώην χρηματοοικονομικού συμβούλου από την Γερμανία, τον Markus Stolz.
Η γυναίκα του Stolz είναι Ελληνίδα. Πάντα ονειρευόταν να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα και πριν από οκτώ χρόνια, το αποφάσισαν.
Το πάθος του Stolz είναι το κρασί και του αρέσουν οι ελληνικές σοδειές.
"Είδα ότι η ποιότητα των ελληνικών κρασιών βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο. Ήθελα να κάνω κάτι επαγγελματικά με τα κρασιά, αλλά δεν ήξερα τι να κάνω», λέει. «Έτσι άρχισα να εξετάζω τα στοιχεία για τις εξαγωγές για τα ελληνικά κρασιά, και συνειδητοποίησα ότι υπήρχε κάτι λάθος."
Ο Stolz διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού κρασιού καταναλώνεται στην Ελλάδα. Έτσι, πριν από τρία χρόνια, λίγο πριν από την ελληνική οικονομική κρίση, ο Stolz αποφάσισε να δημιουργήσει κατάστημα ως Έλληνας εξαγωγέας κρασιού.
Ξεκίνησε από την επαφή με τους εμπόρους κρασιού στην πατρίδα του τη Γερμανία, και στη Βρετανία, όπου είχε ζήσει.
"Έγραψα περίπου 100 επιστολές λέγοντας ότι θα σας βοηθήσω να έρθετε σε επαφή με τα ελληνικά οινοποιεία, και το ενδιαφέρον που εισέπραξα ήταν κυριολεκτικά κάτω από το μηδέν!"
Ο κ. Stolz επέμεινε. Ξεκίνησε ένα blog για το ελληνικό κρασί, και χρησιμοποίησε το Facebook και το Twitter για να εξαπλωθεί η λέξη. Μάλιστα τον προσκάλεσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να είναι φιλοξενούμενος σε μια εκπομπή αφιερωμένη στο κρασί (ένα ιντερνετικό σόου που διευθύνεται από τον Αμερικανό κριτικό κρασιού στο διαδίκτυο, Gary Vaynerchuk).
Σύντομα οι Γερμανοί, μεταξύ άλλων, άρχισαν να ακούνε. Έτσι, ο Stolz οργάνωσε γευσιγνωσίες στη Γερμανία. Όμως την περασμένη χρονιά, οι συνήθειες άρχισαν να αλλάζουν, καθώς οι Έλληνες και οι Γερμανοί άρχισαν να αλληλοκατηγορούνται για τα προβλήματα χρέους της ευρωζώνης.
«Θα σας δώσω ένα παράδειγμα», λέει ο Stolz. «Προσπαθούσα να συναντηθώ με ένα Γερμανό έμπορο κρασιού εδώ και μισό χρόνο για τα ελληνικά κρασιά. Τον συνάντησα τελικά τον Νοέμβριο. Καθίσαμε, δοκιμάσαμε τα κρασιά, του άρεσαν. Αλλά πριν διακόψουμε μου είπε - Εντάξει, Markus, απλά πρέπει να μου πεις; - πώς μπορώ να πουλήσω ένα ελληνικό κρασί σε έναν Γερμανό τώρα ;"
Η σημερινή κόντρα μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων άρχισε να... παίζει σε απευθείας σύνδεση, είπε ο Stolz.
«Οι Έλληνες μου στέλνουν e-mail ή τηλεφωνούν και μου λένε: Markus, θα πρέπει να πάρεις μια πολιτική στάση στο blog σου ενάντια στους Γερμανούς. Ταυτόχρονα, έπαιρνα κλήσεις ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από Γερμανούς, που λέγανε ότι πρέπει να πάρω θέση εναντίον των Ελλήνων»
Ο Stolz λέει ότι προσπαθεί να μην το πάρει τόσο βαριά. Από επιχειρηματική άποψη, λέει, η αμερικανική αγορά είναι ούτως ή άλλως πιο ελπιδοφόρα.
«Οι Έλληνες οινοπαραγωγοί και η κυβέρνηση στην Αθήνα θα πρέπει να προωθήσουν το κρασί τους σε ένα μεγάλο δρόμο αυτή τη στιγμή - για να μην αναφέρουμε το ελαιόλαδο και το τυρί - δύο άλλα προϊόντα για τα οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να βρει περισσότερες αγορές».
Όταν ρωτήθηκε για αυτή την κρίση, ο οινοποιός Δημήτριος Γεώργας σήκωσε τους ώμους. Σε αντίθεση με άλλα ελληνικά οινοποιεία, λέει, δεν επιβαρύνεται με χρέος, εν μέρει επειδή κράτησε την επιχείρηση μικρή.
"Έτσι, εσύ και η οικογένειά σου είστε εντάξει;", τον ρώτησε ο ρεπόρτερ του BBC.
"Κοιτάξτε, δεν οδηγούμε Πόρσε ή Mercedes», απάντησε.
«Αλλά έχουμε αυτά που έχουμε - και είναι αρκετά.»



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More