ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ΜΕ ΧΟΡΗΓΟΥΣ Η ΧΩΡΙΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ


ME ΧΟΡΗΓΟΥΣ ή ΧΩΡΙΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΟΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΤΑΛΑΡΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ;;

Γράφει ο Δημήτρης Κραουνάκης

Χθες Κυριακή είδα στις ειδήσεις του Mega ρεπορτάζ για την πρώτη συναυλία «Αλληλεγγύης» του Γιώργου Νταλάρα που έγινε το Σάββατο στο κλειστό γήπεδο του Νέου Ηρακλείου Αττικής. Ακουσα ότι θα ακολουθήσουν άλλες οκτώ στην Νίκαια, Ιλιον, Δάφνη, Ηλιούπολη, Καλλιθέα, Αγ.Αναργύρους, Περιστέρι και Κερατσίνι.Ολες οι συναυλίες θα είναι με ελεύθερη είσοδο.Πρώτη φορά άκουγα γι αυτό το θέμα και θέλησα να μάθω περισσότερα.Ετσι «μπήκα» στην σελίδα του Γ.Νταλάρα στο διαδίκτυο [ http://www.dalaras.gr ]

Διαβάζω:

«Χρωστάω σε αυτούς που τόσα χρόνια αγόραζαν τους δίσκους μου»
«Συνέντευξη στον Κώστα Βαξεβάνη στο «Κουτί της Πανδώρας» με αφορμή σειρά συναυλιών που διοργανώνει ο Γιώργος Νταλάρας στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά όπου η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Ο Γιώργος Νταλάρας μιλάει για το πόσο έχει αλλάξει η Ελληνική Κοινωνία μέσα

στη κρίση και πως αντιλαμβάνεται όλα αυτά που μας έφεραν έως εδώ.»

H συνέντευξη «ανέβηκε» στην σελίδα της εκπομπής στις 25-2
Ας δούμε το βίντεο. Είναι 27 λεπτά. Για τις συναυλίες μιλάει στο 0.50 λεπτό και ξανά στο 23.07
http://youtu.be/AtN3Peb18QA
Στο video αυτό λέει ο Νταλάρας « Πληρώνονται όλοι οι μουσικοί, οι τεχνικοί, όλα όσα χρειάζεται μια μεγάλη συναυλία. Απλώς πρέπει αυτά κάποιοι να τα πληρώσουν. Μετά από 45 χρόνια που τραγουδάω, τα κατάφερα να πληρώνω εγώ για να τραγουδάω.»Ενώ προς το τέλος λέει ότι ίσως οι χορηγοί επικοινωνίας [!] αναλάβουν ο ένας την εξέδρα, κάποιος το ΙΚΑ των μουσικών κλπ. Αν όχι, τα έχω αναλάβει όλα εγώ.»Γυρίζω σελίδα στην.. ιστοσελίδα του και διαβάζω το δελτίο τύπου των συναυλιών που «ανέβηκε» στις 24-2.Το αντιγράφω εδώ: «Δέκα συναυλίες στις άκρες της Αθήνας και του Πειραιά, μαζί με τους ανθρώπους που ζουν στη γειτονιά και δίνουν ζωή στην πόλη. Είναι η επιθυμία του Γιώργου Νταλάρα, να βρεθεί κοντά στους χιλιάδες συμπολίτες μας, στις μισθοσυντήρητες οικογένειες, στους ανέργους που η ζωή τους καθημερινά γίνεται όλο και πιο δύσκολη και η επιβίωσή τους πιο αβέβαιη, από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Με ελεύθερη είσοδο και με ένα κάλεσμα στον καθένα, με τη δική του προαίρεση, σε ειδικά σημεία που επιλέγει ο Δήμος, να στηρίξει οικονομικά έναν κοινωνικό ή προνοιακό σκοπό, που η ίδια η τοπική κοινωνία θα αποφασίσει. Αυτή η πρωτοβουλία είναι μία συμβολική κίνηση αλληλεγγύης και συμμετοχής που μας θυμίζει ότι η μουσική πάντα μπορεί να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας. Φίλος ανάμεσα σε φίλους, γνωστούς και μη, με βαθιά την πρόθεση και επιθυμία να βρεθεί και να συνομιλήσει μαζί μας, μέσα από τα τραγούδια και τις μουσικές του, που πάντοτε ενώνουν, ψυχαγωγούν, συντροφεύουν, παρηγορούν, δίνουν χαρά και λυτρώνουν.Το ελληνικό τραγούδι στάθηκε, πάντα, δίπλα στους Έλληνες και στις πιο δύσκολες στιγμές τους. Έτσι μπορεί να κάνει και σήμερα ξορκίζοντας την παραλυτική επίδραση του φόβου, της απομόνωσης και της κοινωνικής αποξένωσης. Σε αυτές τις συναυλίες θα συμμετέχουν φίλοι τραγουδιστές και μουσικοί που αποδέχτηκαν την πρόταση και συνδράμουν χωρίς αμοιβή σε αυτή των πρωτοβουλία», καταλήγει το δελτίο τύπου.Αντίθετα από την συνέντευξη του στον Κώστα Βαξεβάνη, στο δελτίο τύπου των εκδηλώσεων αναφέρει ότι «τραγουδιστές και μουσικοί δέχτηκαν να συνδράμουν χωρίς αμοιβή!!»Περίπου τα ίδια θα πει και σε συνέντευξη του στα «Νέα» και στην Χάρη Ποντίδα στις 23/2/2012: «…Στους ανθρώπους αυτούς[στις γειτονιές] χρωστάω τη δική μου ευμάρεια. Αυτοί με έφτιαξαν. Και βέβαια η σκληρή δουλειά. Κάνω κάτι, ό,τι μπορώ, για να τους το ξεπληρώσω, τώρα που έχουν ανάγκη» . Ενοχικός επειδή ο ίδιος έχει πετύχει; «Ναι είμαι ενοχικός. Γιατί όταν ήμουν παιδί νόμιζα ότι ο κόσμος θα άλλαζε με όλα αυτά τα μηνύματα της Αριστεράς. Και όχι μόνο δεν άλλαξε, αλλά αν εξαιρέσεις δυο λάμπες που μπήκαν σε δυο δρόμους και δυο πλατείες, ο κόσμος παραμένει άναρχος, αβέβαιος και ανελεύθερος! Πράξεις χρειάζονται, όχι πολλά λόγια», τονίζει…

…Και επειδή οι συναυλίες αυτές δεν βρήκαν χορηγούς και ως εκ τούτου ο παραγωγός έκανε πίσω όταν είδε ότι δεν συνέφεραν οικονομικά, αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος τα έξοδα (ακόμη και τις αμοιβές των μουσικών).

«Από το 1974 έως το 1979 κάναμε 750 συναυλίες. Σε πλατείες, εργοστάσια, σε δρόμους. Οι νεότεροι δεν τα θυμούνται. Όλα αυτά δεν είναι καινούργιες σκέψεις για μένα, αλλά κοίτα πού φτάσαμε. Πρέπει να βάλει κανείς το χέρι στην τσέπη για να είναι αξιέπαινος. Λες και δεν μετράει τίποτα άλλο σήμερα, μόνο τα λεφτά.»

Τελικά ποιός πληρώνει αυτές τις συναυλίες;; Γιατί κάποιος τις πληρώνει!Ο Νταλάρας λέει ότι «έβαλε το χέρι στην τσέπη» και πληρώνει εκείνος, αλλού λέει ότι όλοι «δέχτηκαν να συνδράμουν χωρίς αμοιβή» αλλού ότι περιμένει από τους.. «χορηγούς επικοινωνίας»[αν είναι δυνατόν!]Επιστρέφω και πάλι στην σελίδα του Γιώργου Νταλάρα στο διαδίκτυο. Μετά το δελτίο τύπου ακολουθούν όλα τα ονόματα των συντελεστών αυτής της παραγωγής, μιας πραγματικά πλούσιας παραγωγής αντάξιας του.Ενώ πήγαινα να «φύγω» από την ιστοσελίδα έπεσε το μάτι μου σ ένα σημείωμα στο κάτω άκρο της. Διαβάζω:

«Στο πλαίσιο της κοινωνικής της δραστηριότητας, η εταιρεία Cyta, θυγατρική του εθνικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών Κύπρου, στέκεται πλάι σε αυτή την πρωτοβουλία, αντιλαμβανόμενη την ανάγκη αλληλοϋποστήριξης σε μία περίοδο πραγματικής δοκιμασίας για τον τόπο μας.»

Ε, γιατί δεν μας τα λέτε από την αρχή κ. Νταλάρα;;; Εχετε χορηγό που πληρώνει τα έξοδα της παραγωγής;;; Και θα πλήρωσε και πολλά γιατί είπαμε η παραγωγή είναι πλούσια!!.Τι τα θέλετε τα «χέρια στην τσέπη» ή ότι «όλοι ήρθαν χωρίς αμοιβή;» Ποιος δουλεύει σήμερα -μέσα στην κρίση – χωρίς αμοιβή κ.Νταλάρα;; Α, θα μου πείτε εσείς! Καλά αυτή είναι άλλη ιστορία!!..Πάντως δεν είναι κακό να έχετε χορηγό. Και είναι προς τιμή του που βάζει τα λεφτά του για ένα τέτοιο σκοπό.. Δεν είναι όμως ευγενικό να μην τον αναφέρετε και να λέτε άλλα αντί άλλων σε κάθε συνέντευξη σας.Ούτε στην αφίσα των συναυλιών δεν τον αναφέρετε.Δεν είναι σωστό! Άσε που είναι και περίεργο..Και μια τελευταία απορία..Μου κάνει εντύπωση ο αριθμός των συναυλιών..9;; Γιατί όχι 10 που θα ήταν και πιο λογικό;; Μήπως η δέκατη συναυλία θα γίνει στην Κύπρο, όπως πιθανόν θα σας ζήτησε ο χορηγός ή μας την φυλάτε για έκπληξη;; Κλείνοντας την συνέντευξη σας στον Κώστα Βαξεβάνη και μιλώντας για το μέλλον της χώρας είπατε.. «Το «αλλιώς» είναι το μέλλον μας. Το «ίδιο» πέθανε.»Δυστυχώς εσείς μείνατε «ίδιος»!!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More