ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΣΤΕΡΗΣΑΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ «Ρωσία 2012», ο Πούτιν αναφέρθηκε στην Ελλάδα, λέγοντας πως «της στέρησαν τη δυνατότητα να υποτιμήσει το εθνικό της νόμισμα, άρα της στέρησαν τη δυνατότητα αύξησης της ρευστότητας, εφόσον δεν διέθετε δικό της νομισματικό κέντρο».

Ως εκ τούτου στην Ελλάδα απέμεινε ένας μόνο τρόπος για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, ο οποίος όμως οδηγεί ξανά σε αδιέξοδο κατά τον Ρώσο πρωθυπουργό:

«Η απευθείας μείωση των κοινωνικών δαπανών και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε αυτή τη βάση, γιατί για να επανεξοπλίσεις όλη την οικονομία, τη βιομηχανία, τον πραγματικό τομέα της οικονομίας χωρίς επενδύσεις είναι αδύνατο. Αλλά και να προσελκύσεις επενδύσεις σε αυτήν την κατάσταση είναι επίσης αδύνατο».

«Το θέμα δεν είναι ότι οι Έλληνες δεν θέλουν ή δεν ξέρουν να δουλεύουν», συμπλήρωσε ο Πούτιν, εκτιμώντας ότι «εκεί δεν έχουν δημιουργηθεί δυνατότητες υψηλής τεχνολογίας για αποτελεσματική αξιοποίηση της εργατικής δύναμης με υψηλή ειδίκευση ή τουλάχιστον σε επαρκή αριθμό, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Ρωσία. Και από εκεί προέρχονται τα προβλήματα».

Επίσης, υποστήριξε ότι «προς το παρόν» η Ελλάδα δεν έχει λάβει συγκεκριμένη βοήθεια από το εξωτερικό.

Ευθύνες όμως απέδωσε και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: «Εδώ υπάρχουν και περιορισμοί πολιτικού χαρακτήρα (...) Ευθύνεται η κυβέρνηση, το κόμμα, που κέρδισε στις εκλογές. Είναι αδύνατο να λάβεις αποφάσεις υπό αυτές τις συνθήκες και το εργαλείο, που θα επέτρεπε να λυθεί το πρόβλημα, το προσεκτικό εργαλείο, τους το αφαίρεσαν. Επί της ουσίας η φύση των προβλημάτων είναι η ίδια. Στέρησαν την Ελλάδα από ορισμένα εργαλεία, για τα οποία είπατε, ειδικότερα την δυνατότητα να υποτιμήσουν το δικό τους νόμισμα, ενώ όταν η κυβέρνηση της Αργεντινής κάποτε συνέδεσε υπερβολικά στενά το δικό της εθνικό νόμισμα με το δολάριο στέρησε την οικονομία της από την ευελιξία. Από άποψη ουσίας είναι μάλλον πολύ όμοιες οι αιτίες».

Συμφωνώντας με τον οικονομολόγο Πόλ Κρούγκμαν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η κρίση χρέους των κρατών και των επιχειρήσεων είναι ένα από τα χαρακτηριστικά δείγματα του δεύτερου κύματος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με χαρακτηριστικό «την ανισορροπία του χρηματιστικού τομέα, υπερφουσκωμένου και κερδοσκοπικού, αποκομμένου από την πραγματική οικονομία».

Τέλος, εκτίμησε ότι «ούτε μία από τις αιτίες των σημερινών χρηματιστικών συγκλονισμών δεν έχει εξαλειφθεί μέχρι στιγμής», καταλογίζοντας και λάθη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More