ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ;


NYTimes: Πληθαίνουν οι φωνές για επιστροφή στη δραχμή στην Ελλάδα

Είναι ώρα να σκεφτούμε το αδιανόητο, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, που εκτιμούν ότι η Ελλάδα, μετά από 10 χρόνια παραμονής στο ευρώ, μπορεί να επιστρέψει στην παλιά της ισοτιμία, τη δραχμή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κατάρρευση της κυβέρνησης Παπανδρέου μπορεί να ανατρέψει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και για την ενότητα της ευρωζώνης.

Η επιστροφή στη δραχμή είναι επισήμως ανάθεμα για την Ελλάδα. Αλλά όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν πλέον κάτι τέτοιο την καλύτερη επιλογή, ανεξαρτήτως των συνεπειών σε χρηματοπιστωτικό και οικονομικό επίπεδο βραχυπρόθεσμα.

Τώρα, με την απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα, μια μειονότητα που ζητούσε επιστροφή στη δραχμή μπορεί να αυξήσει το ακροατήριό της.

Τυχόν επαναφορά του εθνικού νομίσματος δεν θα δώσει θεραπεία στην Ελλάδα. Η πτώχευση είναι βέβαιη, οι καταθέσεις θα φύγουν εκτός συνόρων και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί, ενώ η επιστροφή της χώρας στις αγορές θα πάρει πολλά χρόνια.

Αλλά οι υποστηρικτές της δραχμής υποστηρίζουν ότι οι χειρότεροι φόβοι είναι υπερτιμημένοι. Ναι, θα υπάρξει πανικός και αναταραχή, αλλά οι εξαγωγές θα αυξηθούν και ο έλεγχος της δραχμής θα επιστρέψει σε ελληνικά χέρια.

Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του κ. Βασίλη Σεραφειμάκη, στελέχους της Avinoil, που υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι χρησιμοποιεί ένα ξένο νόμισμα, ενώ η παλαιά ισοτιμία θα επέτρεπε να εκτυπώσουμε χρήματα. Μέχρι στιγμής, οι απόψεις του δεν έχουν αντίκτυπο, καθώς το 60% των Ελλήνων αντιτάσσεται σε μια επιστροφή στη δραχμή.

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας υποστηρίζει ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ δεν θα προκαλέσει τις καταστροφικές συνέπειες που όλοι φοβούνται, αλλά η θέση περί παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη είναι κρατούσα.

Όπως και πέραν των συνόρων της Ελλάδας, οι οικονομολόγοι Νουριέλ Ρουμπινί, Κένεθ Ρογκόφ αλλά και ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος ζητούν την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Αυτή τη στιγμή, μια μικρή ομάδα Ελλήνων οικονομολόγων, που ολοένα και μεγαλώνει, αρχίζουν να θέτουν ζήτημα οφέλους από την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ», κάτι που εάν γίνει, θα στείλει τη χώρα αρκετά χρόνια πίσω, ενώ δεν λείπουν οι οικονομολόγοι που προβλέπουν άτακτη χρεοκοπία και διπλασιασμό του χρέους σε μια τέτοια περίπτωση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More