ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΟΣ


ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΛΟΥΒΡΟΥ

● Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα αρχαιολογικά ευρήματα του Δίου, της Πύδνας και του Μακρυγιάλου

● Προσκεκλημένος στα εγκαίνια ο Περιφερειακός Σύμβουλος και τ. Δήμαρχος Δίου Γρηγόρης Παπαχρήστος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παρουσία υψηλών πολιτειακών αρχών, εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών, πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στο Παρίσι, στο μουσείο του Λούβρου, τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα: «Αρχαία Μακεδονία, στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν, ο αντιπρόεδρος κ. Θόδωρος Πάγκαλος και ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης ενώ τη γαλλική ο υπουργός Πολιτισμού κ. Frederic Mitterrand. Παρέστησαν ακόμη ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη κ. Timonier, ο τ. πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα κ. Faurnaud και άλλοι εκπρόσωποι φορέων της Γαλλίας.

Το δήμο Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουτάρης ενώ την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

Παρόντες ακόμη ο ευρωβουλευτής των οικολόγων κ. Τρεμόπουλος και ο βουλευτής του ΣΥΝ κ. Κουράκης καθώς επίσης και ο διευθυντής του ΕΟΤ στο Παρίσι κ. Χαρτοματζίδης.

Από την Πιερία συμμετείχε ο περιφερειακός σύμβουλος και τ. δήμαρχος Δίου κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος.

Συμμετείχαν επίσης η διευθύντρια του μουσείου Θεσσαλονίκης κ. Βελένη, η προϊσταμένη του μουσείου του Λούβρου κ. Sophie Descamps, οι οποίες είχαν την ευθύνη και την επιμέλεια της έκθεσης. Πολλοί επίσης αρχαιολόγοι των Εφορειών και των Μουσείων της Μακεδονίας, εκπρόσωποι φορέων και μέσων ενημέρωσης Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση για την Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο που προετοιμάστηκε περίπου ένα χρόνο και πραγματοποιείται με την αιγίδα της Προεδρείας της Ελληνικής και Γαλλικής Δημοκρατίας, θεωρείται ως η μεγαλύτερη έκθεση με ελληνικά αρχαιολογικά ευρήματα που έγινε ποτέ σε μουσείο του εξωτερικού. Πάνω από 700 μακεδονικοί θησαυροί εκτίθενται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα Ναπολέων του μουσείου του Λούβρου.

Επιβλητική θέση κατέχουν οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Πιερίας που μεταφέρθηκαν από το μουσείο του Δίου. Επίσης, εκπληκτικά είναι τα ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Πύδνας και του Μακρυγιάλου.

Εκατοντάδες ήταν οι επισκέπτες από την πρώτη ημέρα έναρξης της έκθεσης, ενώ οι διοργανωτές δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους από τις θετικότατες κριτικές και τις εκφράσεις θαυμασμού των επισκεπτών.

Ιδιαίτερη προβολή στην έκθεση έκανε ο γαλλικός τύπος, ενώ η γνωστή εφημερίδα Le Figaro, αφιερώνει ειδική έκδοση για τον Μέγα Αλέξανδρο και τους θησαυρούς της Αρχαίας Μακεδονίας.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 16 Ιανουαρίου 2012 και αναμένεται να την επισκεφτούν χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

« Για μέγα εθνικό γεγονός με ποικίλες προεκτάσεις», μίλησαν οι εκπρόσωποι της Ελλάδας.

« Η Ελλάδα να προβάλει και να επενδύσει στον μοναδικό και πλούσιο πολιτισμό της», σημείωσαν οι εκπρόσωποι της γαλλικής πλευράς.

« Η καρδιά της Μακεδονίας χτυπάει ελληνικά στο μεγαλύτερο και σπουδαιότερο μουσείο της Ευρώπης», συμπλήρωσαν αρκετοί από τους προσκεκλημένους.

« Οι αρχαιολογικοί θησαυροί του Δίου και της Πιερίας σε περίοπτη και επιβλητική θέση στο μουσείο του Λούβρου. Ανταπόδοση της φιλοξενίας έργων του μουσείου του Λούβρου, με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο, στο Δίον το καλοκαίρι του 2010» δήλωσε ο περιφερειακός σύμβουλος και τ. δήμαρχος του Δίου Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο μόνος εκπρόσωπος της Πιερίας στα εγκαίνια της έκθεσης.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More