ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΡΙΟΘΕΤΟΥΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ;


Αντιπροσωπεία από την Τουρκία, αποτελούμενη από λειτουργούς του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και τεχνοκράτες της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου της χώρας, σπεύδει σήμερα στα κατεχόμενα. Στόχος της είναι να επιδείξει την αποφασιστικότητα υλοποίησης της απόφασης που λήφθηκε σε χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στην Άγκυρα, ότι εάν η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει στις έρευνες για φυσικό αέριο, τότε η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα προχωρήσουν σε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας.

Στα σημερινά δημοσιεύματά του, ο Τουρκικός Τύπος εστιάζει στα όσα συζήτησε η Τουρκία με το κατοχικό καθεστώς, με τίτλους όπως αυτός της εφημερίδας «Star» που γράφει: «Επίθεση υφαλοκρηπίδας εναντίον των Ελληνοκυπρίων». Εξάλλου, στο χορό των απειλών ήρθε να προστεθεί και ο Σύμβουλος του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο Κουτρέτ Οζερσάϊ, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και ο οποίος διαμήνυσε πως δεν θα μείνουν αναπάντητα τα βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Σε συνέντευξη στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Κουτρέτ Οζερσάϊ ανέφερε ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά έδειξαν την αποφασιστικότητά τους. Κατά τον ίδιο, ο Ντερβίς Έρογλου είχε καλέσει τον Δημήτρη Χριστόφια, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να αναβάλει τις έρευνες για φυσικό αέριο. Και πρόσθεσε: «Η θέση της τουρκικής πλευράς είναι καθαρή. Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακαλέσει τις αποφάσεις της, τότε και η τουρκοκυπριακή πλευρά μπορεί να αναβάλει τα βήματα που αποφασίστηκαν χθες.»

Κατά τον Κουτρέτ Οζερσάϊ, με τις συμφωνίες που έχει συνάψει, η ελληνοκυπριακή πλευρά «εισάγει» την κρίση της Μέσης Ανατολής στο Κυπριακό. Αναφερόμενος, εξάλλου, στη λύση του Κυπριακού, είπε πως «αν βρεθεί πετρέλαιο στην ανατολική Μεσόγειο, τότε θα είναι δύσκολο να υπάρξει λύση του προβλήματος και να πεισθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να προβεί σε υποχωρήσεις, καθώς θα γίνει πλουσιότερη».

Ο προκλητικός Εγκεμέν Μπαγίς

Ο τελευταίος από τους αξιωματούχους της Τουρκίας που είχε πάρει τη σκυτάλη των απειλών, ήταν χθες το απόγευμα ο αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Υπουργός, Εγκεμέν Μπαγίς. «Κανείς δεν μπορεί να μείνει θεατής, εάν κάποιοι επιχειρήσουν έρευνες πετρελαίου σε μια περιοχή όπου δεν είναι ξεκάθαρα τα χωρικά ύδατα των χωρών» ήταν η πρώτη αναφορά του.

Εκμεταλλεύτηκε, μάλιστα, και τη συμφωνία με τους Τουρκοκύπριους, για πώληση ηλεκτρικού ρεύματος, και ανέφερε, στο πλαίσιο ομιλίας του στην 29η σύνοδο της Συμβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ και Τουρκίας, στην Κωνσταντινούπολη: «Όπως ακριβώς συμφώνησαν στο θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος, και η τουρκική πλευρά παρείχε ρεύμα στην ελληνική, με τον ίδιο τρόπο μπορούν να συμφωνήσουν και στο θέμα των πετρελαίων. Εάν θέλουν, ας ψάξουν μαζί για πετρέλαια, η ΤΔΒΚ και η ελληνοκυπριακή διοίκηση.»

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More