ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΡΑ


ΟΤΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΣΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΑ ΣΛΑΒΙΚΗ ΧΩΡΑ ΟΤΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΗΣ : VARDARSKA


Την ανάγκη εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, επισήμανε η εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Τεούτα Αρίφι, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις της χώρας.

Σε συνέντευξη της στο σλαβομακεδονικό πρόγραμμα της "Ντόιτσε Βέλλε", (Deutsche Welle), η κ. Αρίφι, η οποία προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, ανέφερε ακόμη ότι η ΠΓΔΜ αναμένει από την Ελλάδα μια εταιρική σχέση και υποστήριξη αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι θα μεταβιβάσει επισήμως το αίτημα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση.

Σε ερώτηση πώς μπορεί να βρεθεί λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας, όταν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, μόλις πριν από μερικές ημέρες επανέλαβε ότι η χώρα δεν πρόκειται να αλλάξει το συνταγματικό της όνομα, η κ. Αρίφι απαντά:

"Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω ότι πάντοτε υπήρχε διάθεση για συμβιβασμό, σε ένα πλαίσιο στο οποίο για τα ζητήματα ταυτότητας δεν μπορεί να γίνει καμία διαπραγμάτευση, ενώ το ζήτημα της ονομασίας της χώρας για διεθνή χρήση μπορεί να εξεταστεί. Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ ότι υπάρχει διάθεση από τη μακεδονική πλευρά για θετικές σκέψεις και ενέργειες και νομίζω ότι αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε ".

Η Τεούτα Αρίφι ανέλαβε καθήκοντα αντιπρόεδρου της νέας κυβέρνησης, αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις της ΠΓΔΜ, πριν από περίπου δέκα ημέρες, αντικαθιστώντας τον Βάσκο Ναούμοφσκι, που κατείχε αυτή τη θέση στην προηγούμενη κυβέρνηση και προερχόταν από το VMRO-DPMNE.

Το κόμμα στο οποίο ανήκει η κ. Αρίφι, το DUI, συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού με το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Μέχρι και πριν από τις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν τον περασμένο Ιούνιο, η κ. Αρίφι διατηρούσε εβδομαδιαία στήλη στην εφημερίδα των Σκοπίων "Ντνέβνικ" (Dnevnik) και συχνά διατύπωνε έντονα επικριτικές θέσεις για την πολιτική που ακολουθεί ο Ν. Γκρούεφσκι για το θέμα του ονόματος και για την ευρωατλαντική πορεία της χώρας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More