ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

ΑΚΡΙΒΕ ΜΟΥ ΚΑΦΕ


Πανάκριβος ο καφές και για τους Γερμανούς!
Καπουτσίνο, εσπρέσο, απλό, όπως και να είναι οι Γερμανοί αγαπούν πολύ τον καφέ. Τον προτιμούν μάλιστα από το νερό και την μπύρα! Ακόμα και η υπερβολική αύξηση της τιμής του δεν αλλάζει τίποτα στις συνήθειές τους.
Ο κάθε Γερμανός πίνει την ημέρα κατά μέσο όρο τέσσερα φλιτζάνια καφέ, τα οποία αντιστοιχούν σε 150 λίτρα καφέ το χρόνο. Όπως υπολογίζει μάλιστα η Γερμανική Ένωση Καφέ στο Αμβούργο, η Γερμανία είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε κατανάλωση καφέ με 500.000 τόνους ετησίως μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Το αγαπημένο όμως αυτό ρόφημα έχει ακριβύνει πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα και οι λόγοι είναι πολλοί όπως λέει ο Λέον Λέσους από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Αμβούργου:

«Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι υπάρχει περιορισμένη παραγωγή. Κυρίως στην Κολομβία, η σοδειά ήταν κακή για τρίτη συνεχιζόμενη χρονιά. Παράλληλα έχει αυξηθεί πολύ η ζήτηση του καφέ και κυρίως στις ίδιες τις χώρες που παράγουν καφέ. Για παράδειγμα στη Βραζιλία».

Αύξηση κατά 66%

Από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι τον Ιανουάριο του 2011 η τιμή του καφέ αυξήθηκε κατά 66%. Όχι μόνον εξαιτίας της ξηρασίας ή των πλημμυρών, αλλά εξαιτίας και της αυξημένης ζήτησης, η οποία είναι η μεγαλύτερη τουλάχιστον τα 14 τελευταία χρόνια. Ένας όμως ακόμα παράγοντας της αύξησης της τιμής είναι τα διάφορα κερδοσκοπικά παιχνίδια στο χρηματιστήριο:

«Επειδή οι τράπεζες τροφοδότησαν τις αγορές με πολύ ρευστό, οι επενδυτές στράφηκαν στις πρώτες ύλες για να εμπλουτίσουν το πορτοφόλιό τους και για να εξασφαλιστούν απέναντι στον πληθωρισμό. Αυτοί είναι οι λόγοι που κρύβονται πίσω από την αύξηση του καφέ».

Η Βραζιλία παραμένει η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα στον κόσμο με 37%. Σημαντική είναι ακόμα η Κολομβία αλλά και το Βιετνάμ, όπου παράγονται ποικιλίες για τον στιγμιαίο καφέ. Παράλληλα όμως αυξάνεται και η τιμή των προϊόντων που παράγονται με βάση τον καφέ όπως για παράδειγμα το παγωτό με γεύση καφέ.

Παρόλα αυτά οι Γερμανοί δεν φαίνεται να πτοούνται. Πληρώνουν ευχαρίστως περισσότερα. Και όχι μόνο αυτό, συχνά δείχνουν να προτιμούν να τον αγοράζουν από εξειδικευμένα καφεκοπτεία παρά από μεγάλα σουπερμάρκετ παρόλο που εκεί πωλείται πολύ φθηνότερα. Εκεί η επεξεργασία είναι διαφορετική και απαιτείται περισσότερος χρόνος. Το άρωμα του καφέ όμως είναι εξαιρετικό. Μικρές πολυτέλειες που κάνουν ομορφότερη την καθημερινότητα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More