ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ


Ημέρα μνήμης σήμερα για τον Ελληνισμό, ο οποίος τιμά τα 37 χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου 1974.

Σήμερα τιμώνται οι πεσόντες που έδωσαν τη ζωή τους για μια ελεύθερη Κύπρο, ενώ παράλληλα καταδικάζετε η συνεχιζόμενη κατοχή του ενός τρίτου της Κύπρου.

Με αφορμή τη σημερινή μαύρη επέτειο οργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες, καθώς και δεήσεις για τους αγνοούμενους με τις οποίες ο κυπριακός ελληνισμός θυμάται και καταδικάζει την τουρκική εισβολή.

Στις 5.30 το πρωί, ώρα που άρχισε η εισβολή του Αττίλα, ήχησαν οι σειρήνες στις ελεύθερες περιοχές.

Στις 08.00 τελέσθηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνου Μπεγλίτη, διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων και άλλων επισήμων.

Στις 10.00 θα ψαλλεί από τον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ , παράκληση για την απελευθέρωση της νήσου από τον Τούρκο εισβολέα, την επιστροφή όλων των προσφύγων μας στις πατρογονικές τους εστίες και τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.

Επίσης θα τελεστεί επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή. Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε χθεσινή ειδική εκδήλωση καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι είναι η ώρα της ενότητας, της σύνεσης και της συναίνεσης.

Κατά την εκδήλωση τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή εις μνήμην των πεσόντων του πραξικοπήματος και της εισβολής αλλά και των 13 θυμάτων από τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί.

Πλήθος εκδηλώσεων για την 37η επέτειο της τουρκικής εισβολής θα πραγματοποιηθούν και στην Ελλάδα.

«Στην ελληνική παράδοση, υπάρχει ο Επιτάφιος και η Ανάσταση. Οφείλουμε να περάσουμε στην Ανάσταση», τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Ανδρέας Δημητρίου την Τρίτη το βράδυ, κεντρικός ομιλητής της επετειακής εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο «Κηποθέατρο» Παπάγου για τα 37η επέτειο από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More