ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

ΕΥΟΙ ΕΥΑΝ

Ο Διόνυσος υπήρξε ο πλέον αγαπητός και δημοφιλής αρχαίος Θεός στην Μακεδονία.Είναι το αιώνιο σύμβολο της φύσης που πεθαίνει και ανασταίνεται.Γύρω από την σημερινή περιοχή του Παγγαίου,και μέσα από αρχέγονα Θρακικά μυστήρια και δρώμενα θα γεννηθεί η μορφή του Διονύσου.

Ο Διόνυσος θα χαρίσει στους ανθρώπους τον καρπό της ευθυμίας και της έκστασης,και αυτοί θα τον τιμήσουν με απέραντες καλλιέργειες αμπελιού,απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Μακεδονία,και θα χτίσουν αρκετά ιερά και Ναούς προς τιμήν του.

Σαν τον μεγαλοπρεπή Ναό "εν τη Κρατωνία παρά των Βισαλτών χώρα "που περιγράφει ο Αριστοτέλης στο "Περί θαυμασιων ακουσμάτων".

To κρασί θα αποτελέσει το ιερό ποτό που θα καταναλώνεται σε γιορτές και μυστήρια. Οι πιστοί του Διονύσου,εκστασιασμένοι και ζαλισμένοι από το κρασί του Βάκχου, με κύμβαλα τύμπανα και κρόταλα,θορυβούν, χορεύουν, χυδαιολογούν και σατιρίζουν.(Η κωμωδία και η σάτιρα είναι μια πρώτη μορφή θεάτρου που αναπτύχθηκε κατά τις Διονυσιακές αυτές τελετές).Από το Παγγαίο θα ξεκινήσουν και οι πρώτοι Διονυσιακοί θίασοι με τις Μαινάδες τους Σειληνούς και τους Σάτυρους,για να διδάξουν το θέατρο στον αρχαίο κόσμο.

Σήμερα του πνεύμα του Διονύσου συνεχίζει να επιζεί στην Μακεδονία,μέσα από Έθιμα,λαϊκά πανηγύρια,Αποκριάτικα Δρώμενα και γιορτές.

Ευοί Ευάν...

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More