ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ


ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ. ΨΗΦΙΣΑΝ ΕΧΘΕΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 8ΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ.

του Γιάννη Παναγιωτακόπουλου
προέδρου της Νεολαίας ΛΑΟΣ

Εχθές, με την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου για το μεσοπρόθεσμο είχαμε στην ουσία πέραν των φορομπηχτικών μέτρων και του ξεπουλήματος της Δημόσιας περιουσίας και των Εθνικών μας πόρων, την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, όπως αυτές καθιερώθηκαν στην Ελλάδα, από την εποχή του Ι. Μεταξά και.....
εντεύθεν.

Τόσο το «Σοσιαλιστικό» ΠΑΣΟΚ, όσο και η Νέα Δημοκρατία σε αντίθεση με τα όσα είχε διακηρύξει η τελευταία ότι θα ψηφίσει μόνο στα άρθρα που αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις, ψήφισαν και οι δύο μαζί το άρθρο 42 του εφαρμοστικού νόμου που στην ουσία καταργεί την 8ωρη εργασία και τις συλλογικές συμβάσεις.

Η κερκόπορτα αυτή, που μας εισάγει σε έναν «μεσοπρόθεσμο» εργασιακό μεσαίωνα, προβλέπει την θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας (καλά διαβάσατε… 10 ώρες την ημέρα), για περιόδους «αυξημένης απασχόλησης» που μπορεί να είναι έξι μήνες τον χρόνο, χωρίς αντίστοιχη επιπλέον υπερωριακή αμοιβή αλλά με ανταλλαγή αυτών των ωρών με κάποια άλλη –αόριστα- περίοδο «μειωμένης απασχόλησης», τότε που μπορεί ακόμα και να έχουν απολυθεί οι εργαζόμενοι…

Επιπλέον ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων σύμφωνα με το άρθρο 42 (του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επαναλαμβάνω), καταργείται στην ουσία, αφού η κάθε επιχείρηση θα μπορεί να συνάπτει σύμβαση εργασίας με το 25% ή 15% των εργαζόμενων (ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης), και όχι με τους θεσμοθετημένους φορείς εργαζομένων του κάθε κλάδου. Δηλαδή σε μία επιχείρηση που απασχολεί 20 άτομα, φτάνουν τρείς εργαζόμενοι για να υπογράψουν οποιαδήποτε σύμβαση εργασίας, που θα δεσμεύει και τους υπολοίπους 17, χωρίς αυτοί να μπορούν να κάνουν τίποτα.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού στα 591 Ευρώ για νέους από 18 – 25 ετών, διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, που καταργεί κεκτημένα δεκαετιών και που σε άλλη περίπτωση θα χρειαζόταν μία σειρά από νομοσχέδια για να επιβληθούν.

Ο νέος εργασιακός μεσαίωνας, στον οποίο εισέρχεται η ελληνική νεολαία αλλά και κάθε εργαζόμενος Έλληνας, με την συνυπογραφή των συγκατοίκων Σαμαρά και Παπανδρέου, είναι η εναλλακτική λύση που μας προσφέρει το σύστημα του δικομματισμού, απέναντι στην ανεργία ή στην μετανάστευση στο εξωτερικό. Οι μνημονιακές ή «αντιμνημονιακές» κορώνες των δύο συγκατοίκων, ουδόλως φαίνεται να λαμβάνουν υπόψιν τους το βασικό πρόβλημα της καθημερινότητας των Ελλήνων, που είναι οι όλο και πιο άθλιες εργασιακές συνθήκες μπροστά στην απειλή της ανεργίας και της μαύρης εργασίας των λαθρομεταναστών, που και τα δύο κόμματα φρόντισαν να αποτελούν το μοναδικό πλεόνασμα που είχε η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες.

Γιάννης Παναγιωτακόπουλος

ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΛΑΟΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More