Πλήρες αδιέξοδο καταγράφεται την παρούσα στιγμή σε ότι αφορά σε ότι αφορά την διαχείριση της ελληνικής κρίσης, καθώς όλα τα σχέδια που έχουν παρουσιαστεί, τόσο το γαλλικό, όσο και τα γερμανικά (πριν λίγο η Α.Μέρκελ μίλησε και για δεύτερο σχέδιο) θεωρούνται από τους οίκους αξιολόγησης ως "πιστωτικό γεγονός" δηλαδή πτώχευση της χώρας Και το χειρότερο όλων έίναι ότι η Γερμανία δείχνει να αποδέχεται το μοιραίο!
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) "νίπτει τα χείρας της" και δηλώνει ότι "Αν τρεις οίκοι αξιολόγησης πιστοποιήσουν πτώχευση είμαστε υποχρεωμένοι να θεωρήσουμε όττι υπάρχει πτώχευση" και κατ'αυτό τον τρόπο το πρόβλημα έχει δύο μορφές: Ο ένας είναι η εύρεση λύσης και ο δεύτερος είναι η λύση να μην θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός.
Όπου οι αμερικανικοί οίκοι - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - οποοιαδήποτε λύση προτείνεται, είτε επιμήκυνση, είτε επαναγορά, είτε κουπόνια, είτε swap τα θεωρούν "πιστωτικό γεγονός" και απειλούν ότι θα κηρύξουν σε κατάσταση πτώχευσης την Ελλάδα. Εξ ου και η χθεσινή αντίδραση της Α.Μέρκελ κατά των οίκων αξιολόγησης, αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια.
Οι αμερικανικοί οίκοι έχουν "δέσει χειροπόδαρα" την Ελλάδα, έχοντας και αυτοί φυσικά κάποιο δίκαιο: Σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα χρέος που δεν πληρώνεται στην ώρα του θεωρείται ληξιπρόθεσμο. Σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν σε χαρακτηρισμό του ως "πιστωτικό γεγονός" απειλούνται με αγωγές εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από αυτούς που έχουν στοιχηματίσει στην ελληνική χρεοκοπία. Μιλάμε δηλαδή για μια πραγματικά αδιέξοδη κατάστση.
Πριν από λίγο "λάδι στη φωτιά" έριξε η πρόταση της Γερμανίας η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, φέρεται έτοιμη να επαναφέρει μία παλαιότερη πρόταση που προβλέπει την εθελοντική ανταλλαγή του υφιστάμενου ελληνικού χρέους έναντι ομολόγων με μεγαλύτερη διάρκεια.
Είναι βέβαιο πως η συγκεκριμένη διαδικασία μετακύλισης χρέους (swap) θα εκληφθεί ως “πιστωτικό γεγονός” από τους οίκους αξιολόγησης, πλην όμως με δεδομένο ότι η εναλλακτική λύση (γαλλική πρόταση) δείχνει να “κολλάει” και πάντως και αυτή έχει μπει στο στόχαστρο των οίκων και πιθανότατα θα αξιολογηθεί ούτως ή άλλως ως “επιλεκτική χρεοκοπία”- τουλάχιστον – οι ιθύνοντες της γερμανικής κυβέρνησης εκτιμούν πως μια πιο “δραστική” λύση θα έχει μεν παραπλήσιες συνέπειες (θα δημιουργούσε rating event) αλλά περιορισμένης έκτασης και πάντως πολύ μικρού χρονικού διαστήματος.
Δηλαδή η Γερμανία έχει αποδεχθεί ότι οποιαδήποτε λύση θα χαρακτηριστεί ως "πιστωτικό γεγονός", δηλαδή πτώχευση της Ελλάδας από τους αμερικανικούς οίκους, αλλά θεωρεί ότι η λύση του swap θα έχει τελικά τις μικρότερες επιπτώσεις για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, η οποία πάντως θε μετράει την πρώτη της χρεοκοπία.
Είναι συγκλονιστικό το γεγονός, βέβαια, ότι πλέον η Γερμανία αποδέχεται ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την ελεγχόμενη πτώχευση της χώρας...
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου