ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΗ ΗΠΕΙΡΟΣ


Ένας τεράστιος πλούτος κρύβεται στους φυσικούς και ορυκτούς πόρους της Ηπείρου, που αν αξιοποιηθούν ορθολογικά θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία της Περιφέρειας και να την μετατρέψουν σε μία δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή.

Αυτό προκύπτει από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα που πραγματοποίησε η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία και η Περιφερειακή Μονάδα Ηπείρου του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών με θέμα «Η Γεωλογική Έρευνα ως μοχλός ανάπτυξης της Ηπείρου». Οι εισηγήσεις κατά τη διάρκεια της ημερίδας από εξειδικευμένους επιστήμονες επιβεβαίωσαν τον τίτλο της Ημερίδας και τις...
αναπτυξιακές δυνατότητες που δίνουν στην Περιφέρεια οι φυσικοί και ορυκτοί πόροι, που στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν ανεκμετάλλευτοι.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο υδρογεωλόγος του ΙΓΜΕ Ηπείρου Βαγγέλης Νικολάου η Ήπειρος είναι το πλουσιότερο υδατικό διαμέρισμα της Ελλάδας και η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μπορεί να βγάλει την περιοχή, ακόμη και την χώρα από την οικονομική κρίση. Δεν είναι τυχαίες εξάλλου οι συχνές αναφορές στον υπόγειο πλούτο της Ελλάδας και οι προσπάθειες του υπουργείου Περιβάλλοντος να προωθήσει τις έρευνες.

«Η Ήπειρος είναι ένα απέραντο γεωλογικό πάρκο. Παρότι πρόκειται για μία υποβαθμισμένη Περιφέρεια έχει ως πλεονέκτημα τους ορυκτούς πόρους, τα επίγεια και υπόγεια ύδατα που επαρκούν για δύο πόλεις μεγέθους της Αθήνας. Πρόκειται για μία τεράστια εθνική περιουσία και μία αναπτυξιακή δύναμη που θα πρέπει να αξιοποιηθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά. Τα νερά δεν είναι το μόνο στοιχείο που μπορεί να αξιοποιηθεί στην Ήπειρο. Υπάρχουν αποθέματα αδρανών υλικών, γεωθερμικών πεδίων, κοιτάσματα αργίλου και τύρφης και πέτρα.

Επιπλέον στην Ήπειρο εντοπίζονται σημαντικά γεωλογικά «μνημεία» όπως για παράδειγμα η χαράδρα του Βίκου – Αώου που έχει ενταχθεί στα Γεωπάρκα της Ουνέσκο. «Η ορθολογική αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις για το περιβάλλον και όχι με άναρχη εκμετάλλευση μπορούν να δώσουν μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην Ήπειρο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολάου. Αξιοποίηση της γεωθερμίας Το πρώτο διαπιστωμένο γεωθερμικό πεδίο με μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης έχει χωροθετηθεί στην Άρτα, ωστόσο αρχικές έρευνες έχουν γίνει και στην Κόνιτσα και στο βόρειο τμήμα του νομού Άρτας, όπου εκτιμάται πως μπορούν να βρεθούν νέα πεδία.

Οι έρευνες στην περιοχή ξεκίνησαν από το 1996 και παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το γεωθερμικό πεδίο στις Συκιές Άρτας, οι έρευνες συνεχίστηκαν με το Γ’ ΚΠΣ και βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες νερού σε θερμοκρασία άνω των 50 βαθμών Κελσίου. Σήμερα το πεδίο αυτό «αναμένει» την ολοκλήρωση της υπουργικής απόφασης ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια και να μπορέσει να μισθωθεί για να καταστεί αξιοποιήσιμο, πιθανότατα από κάποια ιδιωτική επένδυση.

Πολύ κοντά στην αξιοποίηση του πεδίου είχε φτάσει η Νομαρχία Άρτας πριν δύο χρόνια, ωστόσο στάθηκε εμπόδιο ένα κενό στη νομοθεσία, το οποίο βέβαια σε άλλες Περιφέρειες είχε παρακαμφθεί. Η γεωθερμία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη καλλιεργειών και ιχθυοκαλλιεργειών όπως σημείωσε ο Γεωλόγος διευθυντής ΔΙΓΕΘΜΥ ΙΓΜΕ Γιώργος Χατζηγιάννης, ο οποίος υπογράμμισε πως θα πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί αυτή η μορφή ενέργειας, που είναι η φιλικότερη προς το περιβάλλον. Μάλιστα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις θερμοκηπίων για την αξιοποίηση της γεωθερμίας με στόχο την θέρμανση, κάτι που εξασφαλίζει εξαγωγές στο εξωτερικό αλλά και πολλές θέσεις εργασίας.

Ως ενδεικτικές καλλιέργειες ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης τη ντομάτα και τα σπαράγγια, που μπορούν να πωληθούν σε υψηλές τιμές. Αισιοδοξία για πετρέλαιο Κατά τη διάρκεια της ημερίδας σημαντική ήταν η εισήγηση του γεωλόγου των ΕΛΠΕ Φαίδωνα Μαρνέλη που αναφέρθηκε στην έρευνα υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα. Ο κ. Μαρνέλης έκανε μία αναδρομή στις έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν και εξήγησε γιατί ορισμένες τεχνικές εξόρυξης δεν απέδωσαν τους αναμενόμενους «καρπούς».

Πρόσθεσε επίσης πως οι νέες τεχνικές που αναπτύσσονται δίνουν τη δυνατότητα για εγκυρότερες έρευνες σε μεγαλύτερο βάθος και με λιγότερο κόστος, το οποίο ωστόσο παραμένει πολύ υψηλό. Πάντως σε ότι αφορά το ενδεχόμενο κοιτασμάτων πετρελαίου στην Ήπειρο υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία και στόχος είναι να βρεθεί χρηματοδότηση για την συνέχιση των ερευνών και στη συνέχεια των απαραίτητων γεωτρήσεων.

Εξάλλου είναι γνωστό πως έρευνες είχαν ξεκινήσει στην περιοχή του Καλπακίου και οι τοπικοί φορείς αναμένουν τις εξελίξεις από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος προκειμένου να γίνει μία ακόμη απόπειρα εξόρυξης πετρελαίου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More