ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ


Μια αποκάλυψη που ξεγυμνώνει την κυβέρνηση κι όσους βάζουν εκβιαστικά διλήμματα για σενάρια χρεοκοπίας και τανκς στους δρόμους, σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, αποκαλύπτει το Reuters.

Σύμφωνα με το ειδησιογραφικό πρακτορείο, η Ευρώπη επεξεργάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης ή Plan B σε περίπτωση που η ελληνική Βουλή δεν ψηφίσει την Τετάρτη το μεσοπρόθεσμο. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση που θα καλύπτει τα 12 δις που χρειάζεται η χώρα για να αποφύγει την άμεση χρεοκοπία. Αφού απορρίφθηκε η λύση χρηματοδότησης-γέφυρας (bridging loan) από την ΕΕ, η πιθανότερη επιλογή θα είναι η παροχή ρευστότητας από μία απροσδιόριστη “τρίτη πλευρά”, ανέφερε πηγή στο Reuters, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Το βρίσκω δύσκολο να μη βρεθεί τράπεζα ή οργανισμός για να δώσει ακόμα ένα δάνειο στην Ελλάδα. Με τους σωστούς όρους, θα συμβεί».

Από την άλλη, πώς είναι δυνατόν να μιλούν ακόμη στην κυβέρνηση για χρεοκοπία όταν βγήκε και επίσημα στο φως το γαλλικό σχέδιο για εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους από τις τράπεζες.Σύμφωνα με την πρόταση, το σχέδιο καλύπτει τα ομόλογα που λήγουν την περίοδο 2011-2014. Oι τράπεζες που μπαίνουν στη ρύθμιση δεν θα εμφανίζουν τα νέα ελληνικά ομόλογα στον ισολογισμό τους αλλά θα αποκτούν μερίδιο σε εταιρία ειδικού σκοπού που θα ιδρυθεί για την περίσταση. Για κάθε ευρώ ελληνικού χρέους που θα μετακυλίεται, οι τράπεζες θα λαμβάνουν 30 σεντς σε ρευστό. Από τα υπόλοιπα 70 σεντς, η εταιρία ειδικού σκοπού θα επενδύει τα 50 σε νέα 30ετή ελληνικά ομόλογα και 20 σε χρεόγραφα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupons) ανάλογης διάρκειας.

Τα παραπάνω αποκαλύπτουν ότι η Ευρώπη φοβάται μια ελληνική χρεοκοπία κι έχει στα συρτάρια της έτοιμα σχέδια για να διασώσει την Ελλάδα σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με την 5η δόση του δανείου. Αν και δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο, απλά μπαίνει μπροστά σαν μπαμπούλας για να τρομάξει ο κόσμος και να μείνουν στο μαντρί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Κι όλο αυτό το εκφοβιστικό κλίμα μας θυμίσει ότι έγινε και με το σχέδιο Ανάν και τους Κύπριους.

Τους εκβίαζαν με αποβολή από την Ευρώπη, με απομόνωση, με διάλυση της οικονομίας σε περίπτωση που πουν όχι στο σχέδιο υποτέλειας. Είπαν όχι πάνω από 7 στους 10 Κύπριους. Εγινε τίποτε;

Το ίδιο συμβαίνει και με την Ελλάδα. Η κυβέρνηση φαίνεται να εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία και να μην εκμεταλλεύεται τον τρόμο των ξένων για μια ελληνική χρεοκοπία.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More