ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΝΤΟΜΙΝΟ


Πληροφορίες από ανώτατες πηγές θέλουν τις κορυφαίες τράπεζες της Βρετανίας, όπως είναι οι Barclays και Standard Chartered, να έχουν μειώσει δραστικά τα ποσά δανεισμού τους προς τις τράπεζες της ευρωζώνης, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες μιας νέας πιστωτικής κρίσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Η Standard Chartered, λέγεται πως απέσυρε δεκάδες δισ. από την διατραπεζική αγορά δανεισμού μέσα στους τελευταίους μήνες, και μείωσε επίσης την συνολική της έκθεση κατά τα 2/3, αφού φαίνεται να ανησυχεί σφόδρα για την οικονομική κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Κάτι ανάλογο έκανε και η Barclays, της οποίας τα διευθυντικά στελέχη ανησυχούν για τις τραπεζικές εξελίξεις στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, και στη Πορτογαλία.

Σε δήλωσή της τον περασμένο Απρίλιο, η Barclays είχε αναφέρει πως είναι εκτεθειμένη κατά £6.4 δις. στην Ισπανία, σε σύγκριση με τα £7.2 δις. τον περσινό Ιούνιο, ενώ η έκθεσή της στην Ιταλία μειώθηκε κατά £100 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με πηγές, η κίνηση αυτή των βρετανικών τραπεζών ήταν αναπόφευκτη προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι τυχόν απώλειες σε περίπτωση που χειροτερέψει η κρίση της ευρωζώνης. Πάντως οι κινήσεις τέτοιου τύπου, με τις ισχυρές τράπεζες να μειώνουν τον δανεισμό τους προς τις ασθενέστερες, θυμίζει το προοίμιο της οικονομικής κρίσης του 2008, όταν η άρνηση κάποιων τραπεζών να δανείσουν κάποιες άλλες οδήγησε στη κατάρρευση κάποιων από αυτές, και στην ανάγκη διάσωσης κάποιων άλλων από πλευράς των φορολογουμένων.

Σήμερα, η οικονομική κατάσταση των βρετανικών τραπεζών είναι πολύ καλύτερη από το 2008, αλλά το τραπεζικό σύστημα αρκετών ευρωπαϊκών χωρών (Ισπανία, Ιταλία, και Γερμανία) παρουσιάζει αδυναμίες.

Οι αναλυτές της UBS έχουν προειδοποιήσει ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι «ιδιαίτερα εκτεθειμένες», και δεν έχουν κάνει αρκετά ώστε να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις χρηματοδοτικές αγορές, και συνεχίζουν να βασίζονται στη παροχή ρευστότητας από την διατραπεζική αγορά.

Οι ισπανικές τράπεζες αποτελούν το επίκεντρο των βρετανικών ανησυχιών, με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ να αποδεικνύουν πως έχουν δανειστεί (διατραπεζικά) €58 δισ. τον Μάιο και €44 δισ. τον Απρίλιο.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More