ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

ΙΟΝΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ


Με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη σύσταση φορέα υδρογονανθράκων στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής φαίνεται να εκκινεί η σχετική διαδικασία έρευνας - πιθανής εκμετάλλευσης στη χώρα μας. Εξέλιξη για την οποία είχε προϊδεάσει από την αρχή της εβδομάδας ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης προαναγγέλλοντας την ίδρυση Εθνικού Φορέα Ερευνας Υδρογονανθράκων. Ο υφυπουργός είχε, βέβαια, διευκρινίσει πως «δεν θα τοποθετηθεί για το πού και πόσο πρέπει να προχωρήσουν οι έρευνες -καθώς πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο θέμα- όμως υπάρχει αμεσότατη ανάγκη να προχωρήσουν ιδιαίτερα στην περιοχή του Ιουνίου και της Δυτικής Ελλάδας, στον εμπλουτισμό των ερευνητικών δεδομένων που υπάρχουν».

Η πλευρά του υπουργείου κράτησε προσεκτική στάση τους τελευταίους πέντε μήνες -απ' όταν ο Γ. Μανιάτης είχε εξαγγείλει πρώτη φορά την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύσταση φορέα- καθώς η ουσιαστική ευθύνη για το ενδεχόμενο ερευνών στο Αιγαίο έχει περάσει στο υπουργείο Εξωτερικών και παραμένει σε εκκρεμότητα η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.
Ειδικότερα όσον αφορά στην οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας (Σύμβαση του 1982 - άρθρο 121, παράγραφος 2) αναδεικνύει το Καστελόριζο σε αγκάθι για τις τουρκικές μεθοδεύσεις. Ομως στους πέντε μήνες, που η ελληνική πλευρά φέρεται να συνεκτιμούσε διάφορες και σύνθετες παραμέτρους προτού προχωρήσει στις επόμενες ενέργειες της, όλοι ανεξαιρέτως οι γείτονες (με παράκτια πρόσβαση) και εμπλεκόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα έσπευδαν ταχύτατα.
Η μεν τουρκική πλευρά, μέσω της περίφημης Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) να καλύψει από τον Μάιο-Ιούνιο τα πρώτα τέσσερα απαραίτητα βήματα που βάζουν σε... ρότα τη δυναμική ερευνών ακόμη και σε περιοχές του Αιγαίου μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2012. Η ΤΡΑΟ έχει προβεί στη διαγωνιστική διαδικασία, στη σύναψη συμβάσεων παραχώρησης και τη νομοθέτηση για αδειοδότηση. Δραστήρια όμως εμφανίζεται και η αλβανική πλευρά, που παρ' ότι συμφώνησε αρχικά με την Ελλάδα για "θαλάσσιο όριο πολλαπλών χρήσεων" με τη μέθοδο της "μέσης γραμμής» στη συνέχεια την ακύρωσε με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αλβανίας έπειτα από φερόμενη παρέμβαση της Τουρκίας.
Σύμφωνα με πολύπειρο επιχειρηματία του κλάδου, η αθήνα καλείται τώρα να «τρέξει» όχι μόνο για να καθορίσει τη μορφή που θα έχει ο δημόσιος φορέας αλλά κυρίως για τη διαγωνιστική διαδικασία προκειμένου να προσελκυσθούν τυχόν ενδιαφερόμενοι.
Στην αγορά προεξοφλείται πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στη σύσταση του φορέα προκειμένου να προκηρύξει τους απαραίτητους διαγωνισμούς για έρευνες στην περιοχή της Πελοποννήσου (Ηλεία), της Ζακύνθου, της Ηπείρου, ενώ προς αποσαφήνιση μένει η θέση της Αθήνας αναφορικά με την περιοχή βόρεια της Κέρκυρας. Για την τελευταία περιοχή (6 ν.μ. βόρεια του ακρωτηρίου Δράστη της Κέρκυρας στα Διαπόντια Νησιά ή Οθωνούς/Ερείκουσα-Μαθράκι) έρευνες γαλλικών και καναδικών ερευνητικών ιδρυμάτων κάνουν λόγο για «πλούσια περιοχή».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More