ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ...ΝΙΜΙΤΣ;



Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες της πΓΔΜ ότι η πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα έφερνε ραγδαίες εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο Μάθιου Νίμιτς δεν παρουσίασε νέο πακέτο προτάσεων όπως αναμενόταν, αν πίστευε κανείς τα όργια φημών των τελευταίων ημερών, προτρέποντας απλώς τις δυο πλευρές να συνεχίσουν τις διμερείς επαφές σε επίπεδο πρωθυπουργών. Η δήλωση του αυτή απογοήτευσε την πΓΔΜ, καθώς έσβυσε κάθε ελπιδα ότι το ζήτημα θα μπορούσε να διευθετηθεί σύντομα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, αν και έχει την πεποίθηση ότι "το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να επιλυθεί μέσω διαλόγου σε υψηλό επίπεδο, μεταξύ των ηγεσιών των δύο χωρών", ο Μάθιου Νίμιτς αρνήθηκε να εικάσει σχετικά με το εάν η διένεξη θα μπορούσε να ξεπεραστεί πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το Νοέμβριο.Όπως πάντα, ο Σκοπιανός πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνωφ επανέλαβε ότι η πΓΔΜ είναι αποφασισμένη να βρει λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Το πόσο αποφασισμένη είναι βέβαια το βιώνουμε όλοι τα τελευταία 17 χρόνια..

Η εθελούσια (;) αποχώρηση του Μάθιου Νίμιτς ως διαμεσολαβητή από τις διαπραγματεύσεις μόνο προβληματισμούς μπορεί να γεννήσει, ως προς τους λόγους της απόφασης του, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή. Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις του δείχνουν ότι δεν βλέπει τι ρόλο μπορεί να παίξει σε αυτή τη διαμάχη τη συγκεκριμένη στιγμή. Ίσως έχει καταλάβει ότι, αν και η Ελλάδα έχει παραχωρήσει πολύ περισσότερα από όσο είναι εθνικά επιτρεπτό, οι θέσεις των Σκοπίων είναι αμετάκλητες και ο ίδιος δεν βλέπει πώς θα τους κάνει να αλλάξουν γνώμη. Ίσως πάλι γνωρίζει πως η Ελλάδα θα αποδεχτεί γλώσσα και ταυτότητα "Μακεδονική" με αντάλαγμα την "ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων", μια προσφορά που οι Σκοπιανοί θα είναι πολύ ανόητοι για να αρνηθούν..


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More