ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ


Ο Πρέσβης της Ελλάδος στις Ηνωμένες Πολιτείες Βασίλης Κασκαρέλης παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννας Διαμαντοπούλου, που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για επαφές με διακεκριμένους παράγοντες του Αμερικανικού ακαδημαϊκού κόσμου.
Το ταξίδι της κυρίας Διαμαντοπούλου γίνεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο, που, όπως παραδέχτηκε και η ίδια, ίσως να είναι η πιο δύσκολη στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Είναι επίσης μια περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα μεταρρυθμίζει ριζικά και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς, βασικά συστήματά της, όπως το δημοσιονομικό, το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό. Υπάρχει ευρύτατα διαδεδομένη η αίσθηση πως αν οι επιδιωκόμενες αλλαγές δεν επέλθουν γρήγορα, κι αν αφεθεί να ακολουθηθούν οι συνήθεις χρονοβόρες διαδικασίες υλοποίησής τους, η Ελληνική κοινωνία θα αντιμετωπίσει τεράστιες, αν όχι ανυπέρβλητες, δυσκολίες στην προσπάθειά της για οικονομική ανάκαμψη.
Η κ. Διαμαντοπούλου αναγνωρίζει πως οι αλλαγές αυτές είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα αλλά για να υλοποιηθεί ο στόχος της προόδου και ευημερίας των νέων γενεών της Ελληνικής κοινωνίας, επιβάλλεται να μεταρρυθμιστεί, το ταχύτερο δυνατόν, και το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Όπως χαρακτηριστικά είπε στην Φωνή της Αμερικής, η Ιστορία δεν θα μας συγχωρέσει αν δεν κινηθούμε αποφασιστικά και γρήγορα για να φτιάξουμε ένα αποτελεσματικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Η κ. Διαμαντοπούλου έχει ήδη δρομολογήσει αλλαγές τόσο στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση όσο και στην λειτουργία των πανεπιστημίων της χώρας. Ένα από τα επιτεύγματα για τα οποία νοιώθει ιδιαίτερα περήφανη είναι το ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των Ελληνικών σχολείων με πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Η υπουργός Παιδείας πιστεύει πως τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδος δεν πάσχουν από έλλειψη καλών ερευνητών και καθηγητών. Εκείνο το οποίο χρειάζονται περισσότερο για να μην αποτελούν απλές Ακαδημίες Πλάτωνος, που είναι μεν επιθυμητό αλλά όχι αρκετό στην σημερινή εποχή, είναι να συνδεθούν με δύο βασικούς τομείς-- της καινοτομίας και της τεχνολογίας.
Αυτήν ακριβώς την σύνδεση επιδιώκει να πετύχει με το ταξίδι της στην Αμερική. Η κ. Διαμαντοπούλου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της επίσκεψής της στο Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας, στην δυτική ακτή της χώρας, που θεωρείται ως η Μέκκα της τεχνολογίας. Εκεί είχε επαφές με ομογενείς και Αμερικανούς που διαδραματίζουν ενεργό ρόλο τόσο σε προγράμματα καινοτομικών ερευνών και τεχνολογίας όσο και στην χρηματοδότηση τέτοιων προγραμμάτων.
Ανάμεσά τους ήταν ακαδημαϊκοί, ερευνητές, νέοι επιχειρηματίες, παράγοντες εταιρειών που χρηματοδοτούν καινούργιες ιδέες και ειδικοί για θέματα κατοχύρωσης εφευρέσεων και πνευματικών δικαιωμάτων. Με πρωτοβουλία της συστάθηκε ήδη ένα δίκτυο εμπειρογνωμόνων, κυρίως ερευνητών και επιχειρηματιών, που θα χρησιμεύσει σαν γέφυρα με τα Ελληνικά πανεπιστήμια, συμβάλλοντας στην μεταφορά τεχνογνωσίας από το Σίλικον Βάλεϊ στην Ελλάδα και στον εντοπισμό νέων επιστημόνων με λαμπρές επιδόσεις που θα ενδιαφέρονταν να αποδεχτούν πρόσκληση να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να εργαστούν σε πανεπιστήμια και κέντρα ερευνών της χώρας.
Είναι έκδηλο ότι η κ. Διαμαντοπούλου θέλει να αλλάξει κάτι που σε μεγάλο βαθμό συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, δηλαδή να σπουδάζει ένας νέος στο πανεπιστήμιο και στην συνέχεια να περιμένει να προσληφθεί στο δημόσιο ή, αν δεν υπάρχουν θέσεις του δημοσίου ανοιχτές, να παραμένει άνεργος. Αυτό επιδιώκει να αλλάξει η υπουργός Παιδείας με τις επαφές της στην Αμερική. Απώτερος στόχος της είναι να δώσει γερές βάσεις κι ελπίδα για ένα δημιουργικό και επαγγελματικά επιτυχημένο μέλλον στους χιλιάδες Έλληνες που αποφοιτούν κάθε χρόνο από τα πανεπιστήμια της χώρας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More