* Σε τρία κομμάτια θα βρεθεί η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας
* Υποψίες πως το "σπάσιμο" γίνεται για να ακολουθηθεί η μέθοδος του "διαίρει και βασίλευε", αφού θα κατατμηθούν και οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών
"Σπάσιμο" της ΔΕΗ στα τρία καλείται να εγκρίνει αύριο στη συνεδρίασή του το ΔΣ της εταιρείας, μέσω της δημιουργίας δύο 100% θυγατρικών της μητρικής, στο...πλαίσιο της συμμόρφωσης της Ελλάδας με την Κοινοτική Οδηγία για το διαχωρισμό των δικτύων από τις άλλες δραστηριότητες των ενεργειακών επιχειρήσεων της Ευρώπης.
Η μια θυγατρική θα έχει τη Διανομή, δηλαδή τα δίκτυα χαμηλής και μέσης τάσης όπου και θα μεταφερθούν περίπου 7.000 εργαζόμενοι, και η δεύτερη τη Μεταφορά, δηλαδή τα δίκτυα υψηλής τάσης, με 1.200 περίπου άτομα.
Το μοντέλο αυτό, αν και είναι η πιο ήπια από τις τρεις επιλογές που αφήνει στα κράτη- μέλη της ΕΕ η Κοινοτική Οδηγία, συναντά αντιδράσεις αν και περιορισμένης έκτασης, σε τμήμα συνδικαλιστών όπως φάνηκε από το τεταμένο κλίμα του έκτακτου τριήμερου συνεδρίου που διοργάνωσε η ΓΕΝΟΠ.
Το ψήφισμα της ΓΕΝΟΠ
Το συνέδριο που διεξήχθη μέσα σε κλίμα έντονων αντεγκλήσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ συνδικαλιστικών παρατάξεων με φραστικές επιθέσεις κατά των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος (την πρώτη ημέρα παρέστησαν τόσο η υπ. κα Μπιρμπίλη, όσο και ο υφυπ. Ι. Μανιάτης), έκλεισε χθες με πλειοψηφικό ψήφισμα από τους συνέδρους ότι τάσσονται υπέρ της δημιουργίας των δύο θυγατρικών και απορρίπτουν τις δύο άλλες επιλογές που προβλέπει η Οδηγία : Τόσο τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό (το είχε ζητήσει το καλοκαίρι η τρόικα, το είχε αρνηθεί η κυβέρνηση), όσο και εκείνη της μεταβίβασης των δραστηριοτήτων αυτών σε ένα ανεξάρτητο διαχειριστή, τύπου ΔΕΣΜΗΕ, χωρίς όμως συμμετοχή της ΔΕΗ στο μετοχικό του κεφάλαιο όπως ισχύει σήμερα. Η συγκεκριμένη πρόταση του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ συγκέντρωσε 140 ψήφους, έναντι των δύο άλλων, μία της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ (30 ψήφους) και μία εκείνης της ΔΑΚΕ (30 ψήφους).
"Τασσόμαστε υπέρ της συγκεκριμένης επιλογής, εφόσον θα διασφαλισθούν πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του προσωπικού", αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Ν. Φωτόπουλος. Βέβαια ακόμη κι αν η κυβέρνηση υιοθετήσει τη συγκεκριμένη λύση, δεν είναι σίγουρο κατά πόσο η τρόικα θα την κάνει αποδεκτή, κάτι που θα φανεί μέσα στους επόμενους μήνες.
Μπιρμπίλη: «Εξετάζουμε σοβαρά την πρόταση της ΔΕΗ»
Στην ομιλία της πάντως η υπουργός κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τις διάφορες επιλογές που προσφέρει η Οδηγία, καθώς επίσης ότι μελετά προσεκτικά την πρόταση της ΔΕΗ. Έδωσε επίσης διαβεβαιώσεις για τη διατήρηση του 51% των μετοχών της ΔΕΗ όπως σήμερα, ενώ είπε ότι η πώληση μονάδων της ΔΕΗ δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου