ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

ΘΕΡΑΠΕΙΑ .......ΜΕ... HIV;


Επιστήμονες στη Γαλλία χρησιμοποίησαν μια εξασθενημένη μορφή του ιού HIV για να... θεραπεύσουν και μάλιστα με επιτυχία ένα έφηβο με γενετική ανωμαλία στο αίμα του.

Ο 18χρονος υπέφερε από κληρονομική Β- μεσογειακή αναιμία που απαιτούσε μηνιαίες μεταγγίσεις αίματος από το 3ο έτος της ηλικίας του. Ένοιωθε συνεχώς κουρασμένος και άρρωστος γιατί ο οργανισμός του αδυνατούσε να παράγει επαρκή ποσότητα ερυθρών αιμοσφαιρίων λόγω προβληματικού γονιδίου αιμοσφαιρίνης.
Η μόνη γνωστή μέθοδος θεραπείας μέχρι τώρα ήταν η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων αλλά λίγοι ασθενείς καταφέρνουν να βρουν συμβατό δότη.

Όμως οι επιστήμονες βρήκαν ένα καινούριο τρόπο σύμφωνα με τελευταίες αναφορές. Η ερευνητική ομάδα, που διηύθυνε η Marina Cavazzana-Calvo του Πανεπιστημίου του Παρισιού- Ντεκάρτ, εξήγαγε αιμοποιητικά κύτταρα από το μυελό των οστών του νεαρού ασθενή. Τα συγκεκριμένα κύτταρα παράγουν όλους τους τύπους κυττάρων του αίματος. Τα κύτταρα αναμείχθηκαν σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα με τεχνικά τροποποιημένες μορφές του ιού HIV. Έπειτα με χημειοθεραπεία καταστράφηκαν τα υπόλοιπα βλαστοκύτταρα του ασθενούς και τα θεραπευμένα κύτταρα εισήχθησαν στον οργανισμό του, αντικαθιστώντας τα προηγούμενα..

Μέσα σε ένα χρόνο, ο έφηβος κατάφερε να σταματήσει τις μεταγγίσεις αίματος. Παρότι παραμένει ήπια αναιμικός η κατάστασή του έχει παραμείνει σταθερή για 22 μήνες από τότε.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More