ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΙΣΥΡΟΣ 1897


Την επιστροφή της επιτύμβιας στήλης που βρέθηκε στη Νίσυρο το 1897 και η οποία μεταφέρθηκε κρυφά τότε από τους Τούρκους στην πατρίδα τους κατά την Τουρκοκρατία στα Δωδεκάνησα, ζητά η Εταιρεία Νισυριακών Μελετών.
Ο πρόεδρός της κ.Κ.Χαρτοφύλης επικαλείται τα λεγόμενα του υπουργού της γειτονικής χώρας, ο οποίος επισκεπτόμενος πριν λίγους μήνες το Μουσείο της Ακρόπολης δήλωσε στα
μέσα ενημέρωσης ότι όλοι οι αρχαιοελληνική θησαυροί που βρίσκονται σε μουσεία εκτός χώρας προελεύσεώς τους πρέπει να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η επιτύμβια αυτή στήλη βρέθηκε στη Νίσυρο κατά την εκσκαφή σε κτήμα ιδιώτη, όμως παρά το ότι κρύφτηκε για τρία χρόνια, τελικά οι Τούρκοι κατάφεραν να το μάθουν με αποτέλεσμα να τη μεταφέρουν κρυφά από το νησί στην Κωνσταντινούπολη.
Μέχρι και σήμερα παραμένει στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης ενώ για το γεγονός υπάρχουν καταγεγραμμένα πολλά στοιχεία και μάλιστα από μάρτυρες που ήταν παρόντες στο περιστατικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος επισημαίνει πως η επιτύμβια στήλη πρέπει να επιστραφεί στο νησί και να φιλοξενηθεί στο αρχαιολογικό μουσείο της Νισύρου
Κω.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More