ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Ο ΣΟΦΟΚΛΗΣ

Ο ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΨΥΧΗ

Το Πεντάγωνο ανέθεσε σε ανεξάρτητο θίασο να παρουσιάσει τραγωδίες σε 50 στρατιωτικές βάσεις
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Το πρόσφατο λουτρό αίματος της 5ης Νοεμβρίου στη βάση Φορτ Χουντ του Τέξας, όπου ο στρατιωτικός ψυχίατρος Μαλίκ Χασάν σκότωσε 13 ανθρώπους και τραυμάτισε 30, φαίνεται να στοιχειώνει το υπουργείο Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις τραγωδίες του αρχαίου έλληνα τραγικού ποιητή Σοφοκλή ως «ίαμα ψυχής» για τους στρατιώτες που επιστρέφουν από τους πολέμους πάσχοντας από μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη και άλλες ασθένειες.
Ετσι το Πεντάγωνο ανέθεσε σε έναν ανεξάρτητο θίασο, ονόματι «Το Θέατρο του Πολέμου», να ανεβάσει ως το καλοκαίρι του 2010 δύο έργα του Σοφοκλή, τον «Αίαντα» και τον «Φιλοκτήτη», σε 50 αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Οι τραγωδίες αυτές θεωρούνται από τους επιιτελείς του Πενταγώνου φάρμακο απέναντι στην παράνοια την οποία μπορεί να φουντώσει ο πόλεμος στο μυαλό ενός στρατιώτη.
«Αυτά τα έργα ασχολούνται τόσο πολύ με τις ψυχολογικές επιπτώσεις του πολέμου επάνω στον ανθρώπινο νουώστε είναι ακόμη επίκαιρα, 2.500 χρόνια μετά την αρχική τους σύλληψη» δήλωσε ο επικεφαλής του θιάσου, ηθοποιός Ντέιβιντ Στράθερν, γνωστός από τον ρόλο του στην ταινία «Καληνύχτα, και καλή τύχη».
Ενδεικτικό του πόσο πολύ υπολογίζει το Πεντάγωνο σε αυτές τις παραστάσεις είναι το γεγονός ότι διασφάλισε κονδύλι ύψους 3,7 εκατ. δολαρίων για τη χρηματοδότησή τους.
«Στόχος μας είναι να προσφέρουμε υλικό για σκέψη και περισυλλογή σε όσους από τους στρατιώτες μας νιώθουν άβολα να εξωτερικεύσουν τέτοιες σκέψεις» τόνισε ο ιδρυτής της συγκεκριμένης θεατρικής ομάδας Μπράιαν Ντέρις. Ο ψυχολόγος Μάικλ Κρέιμερ πιστεύει ότι υπάρχει άρρηκτη σχέση ανάμεσα στα ψυχικά τραύματα για τα οποία μιλάει ο Σοφοκλής στις τραγωδίες του «με όλα αυτά που διαβάζουμε να συμβαίνουν στις εφημερίδες» .
«Το έργο αυτό με βοήθησε πολύ γιατί μπορούσα να ταυτιστώ με τους χαρακτήρες του» δήλωσε έπειτα από μια παράσταση του «Αίαντα» ο λοχίας Ντάνιελ Γουίλκς, ο οποίος υπηρέτησε στο Ιράκ το 2004, αποδεικνύοντας πως, αν μη τι άλλο, οι Ερινύες είναι διαχρονικές.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More